I fjor tok tegneserietegner og Pondus-skaper Frode Øverli (50) ut ni millioner kroner i utbytte i sitt private holdingselskap, Øverli Holding. Dette er det største utbyttet serietegneren har tatt ut av selskapet, som med de forrige fem år har gitt et totalt utbytte på 31,7 millioner.

Øverlis holdingselskap endte med et overskudd på 8,6 millioner kroner, der en stor del av inntektene kommer fra Strand & Øverli ANS, som Øverli eier sammen med tegneserieagent Håkon Strand (49).

Inntektene fra Strand & Øverli ANS kommer fra forlagsrettigheter knyttet til bøker og bladutgivelser. Selskapet endte fjoråret med et resultat før skatt på 11,2 millioner kroner, en liten nedgang fra året før da selskapet hentet inn 12,5 millioner.

Tegneserieagent og forlagseier Håkon Strand jobber med populære striper som Pondus og Lunch i Strand forlag.
Tegneserieagent og forlagseier Håkon Strand jobber med populære striper som Pondus og Lunch i Strand forlag. (Foto: Brian Cliff Olguin)

Kreativ og inspirert

Strand er også personen bak Strand Comics, som startet opp det nyopprettede forlaget Strand, som Pondus i fjor forlot Egmont til fordel for. Han ser ingen grunn til at Øverli skal gi seg med det første.

– Det som er mest interessant med Frode for tiden er at han gjør mange nye, spennende grep med serien, han har skapt nye karakterer, utviklet universet, tegnet lengre sekvenser og vi syntes generelt sett han er veldig kreativ og inspirert.

Strand trekker frem at dette er det 24. året som Øverli tegner Pondus.

– Etter så mange år tror nok mange at han begynner å bli lei og tom for ideer, men det stemmer ikke. Han har gjort flere nye ting i serien det siste året enn de siste 10.

Etter at Strand forlag tok over rettighetene til Pondus fra Egmont, har utgivelsestakten på bladet gått ned fra 12 til 10 blader i året. I tillegg har Rutetid, som tidligere har vært publisert som eget blad, blitt inkorporert i Pondus-bladet.

– Vi har gitt han litt mer spillerom og litt mindre press, noe jeg tror er veldig viktig for at han fortsatt skal syntes det er gøy å tegne serien. Det ser vi også resultater av, så jeg tror ikke det er noen umiddelbar fare for at han trenger å stoppe opp med det første.

Øverli har ikke besvart DNs henvendelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.