– Bladmarkedet sliter litt, det er mer kaotisk nå med færre utsalgssteder og mer kamp om den begrensede plassen, sier tegneserieagent Håkon Strand (48).

Han eier selskapet Strand & Øverli ANS sammen med tegneserieskaper Frode Øverli (49).

Øverli ga i 1995 liv til den fotballgale, ølelskende tegneseriefiguren Pondus og hans beste venn, Jokke. Det har vært god butikk.

I tillegg til å produsere Pondus-striper hender det Frode Øverli tar seg et slag golf.
I tillegg til å produsere Pondus-striper hender det Frode Øverli tar seg et slag golf. (Foto: Hallgeir Vågenes/VG/NTB Scanpix)

I løpet av ti år har tegneserieselskapet tjent til sammen 158 millioner kroner før skatt. Men fjorårets resultat før skatt er det dårligste på ti år for Strand & Øverli ANS.

Resultatet har falt med seks millioner kroner sammenlignet med 2008. Selv om 2017 er det dårligste resultatåret for Strand & Øverli ANS på ti år, fikk selskapet 12 millioner kroner i overskudd før skatt i fjor.

Julehefter fenger fortsatt

Inntektene fra Strand & Øverli ANS kommer fra forlagsrettigheter knyttet til bøker og bladutgivelser.

Strand har spesialisert seg som tegneserieagent og jobber også sammen med tegneserieskaperne bak Lunch, Rocky, Zelda og Hjalmar.

Strand forteller at når det gjelder tegneseriebøker og julehefter, holder markedet seg bra.

– Det er ikke sånn at vi føler at digitaliseringen ødelegger mye for oss, men det kan ha noe å si på rekruttering og kamp om nye lesere, sier Strand.

Pondus startet opp som en avisstripe i 1997. I dag gis tegneserien ut som et eget hefte en gang i måneden.
Pondus startet opp som en avisstripe i 1997. I dag gis tegneserien ut som et eget hefte en gang i måneden. (Foto: Brian Cliff Olguin)

Satser på kvinner

Det er Egmont som har rettighetene til Pondus-blader og -bøker. På sin nettside skriver mediekonsernet at Pondus har 559.000 lesere hver måned i aldersgruppen 16–60 år, de fleste menn. Strand forteller at de ønsker å satse på kvinnelige tegneserieskapere i Pondus fremover.

– Det kan bidra til en revitalisering og engasjere flere kvinnelige lesere, sier Strand.

Han forteller at det er planlagt en egen utstilling kalt «Pang! Pang! – 12 treffsikre kvinnelige stripeserieskapere» hvor kvinnelige tegneserieskapere gis plass til å vise frem sitt arbeid. (Vilkår)

Om fem år flyr du kanskje elektrisk
Widerøe-sjef Stein Nilsen mener det ikke er urealistisk at elektriske fly kan være i rutetrafikk i 2023-2024. Den første flygningen i Norge med elektrisk fly fant sted på Gardermoen mandag.
01:59
Publisert: