Fredag ble det utløst salgssignal fra hovedindeksen på Oslo Børs. Nervøse investorer presset på for å komme seg ut av aksjer og sendte hovedindeksen ned fire prosent til 1112 poeng. Et så stort dagsfall har vi ikke hatt siden mars 2020, og indeksen endte på det laveste nivået siden juli i fjor.

Det var støtten rundt 1150 poeng ved gulvet i en stor rektangelformasjon som ble brutt. Bruddet indikerer at investorene har gått fra å være avventende, til å være negative, og har solgt, tross lavere kurser enn på over et år. Ifølge teknisk analyse-teori varsler den store toppformasjonen at markedet nå innleder en fallende trend. Kursmålet er 1030 poeng eller lavere i løpet av et års tid.

Geir Linløkken
Geir Linløkken (Foto: Investtech)

Også andre tekniske indikatorer, slik som volumutvikling, mangel på støttenivåer, samt kortsiktig momentum, svekker det tekniske bildet på Oslo Børs. Et videre kursfall indikeres.

Det som også indikeres, er en kommende periode med store svingninger på Oslo Børs. Historisk har det vært riktig for langsiktige investorer å alltid være investert, og å sitte gjennom markedsuro. Vi ser på noen aktuelle aksjer.

En av de viktigste driverne for Oslo Børs, er oljeprisen. Brent-oljen toppet ut på 128 dollar i begynnelsen av mars, men gikk så sidelengs mellom 93 og 124 dollar for inntil tre uker siden. For tre uker siden brøt oljeprisen ned, og salgssignal fra en rektangelformasjon ble utløst. Kursen ligger i en fallende trendkanal på kort til mellomlang sikt, og en videre svak utvikling indikeres.

De aller største oljeselskapene på Oslo Børs, Equinor og Aker BP, har foreløpig holdt seg bra. De viser stigende trender, som riktignok er brutt ned, men foreløpig er ingen klare salgssignaler gitt her. Flere av de mindre selskapene har klart seg dårligere. DNO utløste fredag salgssignal fra en stor hode-og-skulder-formasjon, og Vår Energi utløste salgssignal ved brudd på et sterkt støttenivå.

Under koronakrakket var panikken nærmest unison, og markedet mye mer nervøst enn nå. På det verste hadde 94 prosent av alle aksjene på Oslo Børs gitt salgssignal. En gruppe investorer som da, var innsiderne. Ikke i alle selskaper, men i noen. Aksjene med innsidekjøp i 2019-2020, som inkluderer koronakrakket, steg det etterfølgende halvåret med 16 prosent. Det var over seks prosentpoeng mer enn referanseindeksen.

I løpet av forrige uke var det innsidekjøp i blant annet Gram Car Carriers, Self Storage Group, Magnora, Sats og MPC Container Ships. Av disse kommer Gram Car Carriers ut som den kvantitativt sterkeste av samtlige aksjer på Oslo Børs, mens Magnora også scorer svært høyt.

En gruppe som har fått hard medfart i år, er vekstaksjer. Her synes det å være en vedvarende trend at investorer vil ut. Trenden har bare forsterket seg den siste uken, og aksjer som Desert Control, Pryme og Polight er klart negative på tekniske analyser. I disse indikeres videre kursfall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.