Det norske it-selskapet Opera Software mener Microsoft hindrer kunden i å bruke den nettleseren de selv foretrekker.

- Klagen beskriver hvordan Microsoft utnytter sin dominerende stilling gjennom binde nettleseren sin, Internet Explorer, til operativsystemet Windows. Microsoft hindrer interoperabilitet gjennom å la være å følge godkjente nettstandarder, skriver Opera i en pressemelding.

- Vi reiser dette kravet på vegne av forbrukere som er leie av at en monopolist tar valget for dem, sier Opera-sjef Jon S. von Tetzchner.

Giganterstatning
Microsoft tapte tidligere i høst en ankesak i EU angående en lignende problemstilling. Microsoft ble saksøkt av Real Networks, som lager en mediespiller som ble utkonkurrert av Windows Media Player.

EU-domstolen leverte en knusende dom som slo fast at Microsoft har misbrukt sin markedsmakt. Microsoft måtte betale en bot på fire milliarder kroner, og gi sine konkurrenter mer informasjon om hvordan man kan tilpasse produkter til programvaregigantens løsninger.

- Vi ber Kommisjonen om å bruke de samme klare prinsippene i denne saken, skriver Opera i en pressemelding, med referanse til dommen fra i høst.

Les:

Hard dom mot Microsoft

Microsoft heiser hvitt flagg

Viste vei
Dommen i Real-saken handlet ikke bare om penger. Den omhandlet også Microsofts praksis med å knytte nye funksjoner til monopolprodukter, som Windows og Office.

Denne dommen viste Opera at det faktisk er mulig å vinne frem mot et av verdens største og mest dominerende it-selskaper.

- Vi mener at dette er en klar og mye viktigere sak. Vi forventer postitivt utfall, sier von Tetzchner til Dagensit.no.

Har to krav
Opera ber EU-kommisjonen ta de nødvendige grep for å få Microsoft til å støtte åpne standarder i Internet Explorer.

Opera reiser to krav:

  • Ber kommisjonen forplikte Microsoft til å løse Internet Explorer fra Windows, og/ eller å forhåndsinstallere også andre nettlesere på maskinen.
  • Ber kommisjonen forplikte Microsoft til å anerkjenne åpne og grunnleggende nettstandarder som er godkjent av aktive nettmiljøer.

Vil ikke gå til sak mot Microsoft
Opera vil ikke reise noe pengekrav i denne saken, eller gå til søksmål mot Microsoft.

- Dette handler forsåvidt ikke om erstatning. Det viktiger er å gi folk et valg, sier von Tetzchner.

Han mener at å sette en pris på verdien av et eventuelt positivt utfall er å fjerne fokus fra den egentlige saken - et fritt internett.

- Jeg ønsker ikke å spekulere i det, sier han.

- Hva har dere tapt på at Microsoft har hindret dere som konkurrent markedsadgang gjennom å låse produktene til hverandre?

- Det er klart at det har hatt innvirkning på oss, men vårt fokus er på fremtiden i større grad enn fortiden nå, sier Opera-sjefen til Dagensit.no.

Microsoft betalte dobbelt
Han påpeker at EU ga Microsoft en dom på fire milliarder kroner i Real Networks-saken, men at dette ikke gikk til Real. Han vil ikke helt utelukke at et søksmål kan bli aktuelt i fremtiden, men det er ikke aktuelt nå.

Real Networks fikk kanskje ikke penger av EU, men betalt det fikk de. I oktober 2005 inngikk de nemlig forlik seg imellom, og erstatningen landet på saftige 761 millioner dollar. Det var den gangen dollaren fremdeles sto litt høyere i kurs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.