Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Teknologi

Nokia kjøper Trolltech

Den finske mobilgiganten Nokia kjøper det norske programvareselskapet Trolltech. - Fantastisk spennende, sier nyrik gründer Eirik Chambe-Eng.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nok et norsk programvareselskap selges ut av landet. Bare uker etter at giganten Microsoft la inn bud på søkemotorselskapet Fast kjøper finske Nokia norske Trolltech.

Les også : De store spiller Monopol

- Dette er helt fantastisk for oss. Nokia forstår teknologien og ser verdien i teamet og har gode visjoner for hva de skal gjøre med teknologien. Dette er bra for vårt slagord "Qt everywhere", sier gründer Eirik Chambe-Eng til Dagensit.no

Går i null
Nokia betaler 16 kroner aksjen, mens aksjen sluttet på ti kroner fredag. Det er nøyaktig samme kurs som selskapet fikk da de gikk på børs for halvannet år siden, og priser selskapet til 843,7 millioner kroner. Nokia kontrollerer allerede 66,43 prosent av aksjene.

- Prosessen med Nokia har pågått siden september, sier Chambe-Eng.

Gründerne Haavard Nord og Eirik Chambe-Eng selger henholdsvis 7,25 millioner og 7,18 millioner aksjer. Det gir 116 millioner og 115 millioner kroner i kontanter til hver av gründerne.

Qt og Qtopia
Trolltech har to hovedprodukter. De har hatt svært stor suksess med utviklingsverktøyet Qt, som lar utviklere skrive programmer bare én gang, og så oversette det til mange forskjellige operativsystemer automatisk. Programmer som Google Earth og Skype er utviklet ved hjelp av dette verktøyet.

Selskapet gikk på børs for å satse på det andre hovedproduktet, Qtopia, som er en Linux-basert platform for mobiltelefoner. Dette har ikke gått så bra som håpet. Qtopia har blitt brukt på enkelte mobiltelefoner, men er ikke på vei mot de 100 millionene selskapet håpet på å nå.

Kjernen av Nokia
Begge produktene videreføres, men det er suksessprogrammet Qt som trolig er viktigst. Dette verktøyet kan bli svært viktig for Nokia.

- Nokia har vist mest interessefor Qt. De ser at vi har en løsning som fungere på tvers av mobiltelefoner, Windows og Mac. Full pakke. Den eneste riktige vei å gå er at det er lik kildekode for all programvaren, sier han.

Forhåpentligvis vil Nokias mobiltelefoner dermed kommunisere bedre med pc-programmer fremover.

- Dette kunne de vel også gjort som kunder av dere?

- Ja, men de innså at dette var strategisk viktig teknologi, sier Chambe-Eng.

Orkla igjen
Trolltech er det andre norske selskapet på kort tid som er kjøpt opp av en internasjonal it-gigant.

På nyåret var Orkla, som største aksjonær i norske Fast Search & Transfer, direkte involvert for at Microsoft skulle legge inn bud på Fast.

Orkla har også en sentral rolle på investorsiden i Trolltech, som den fjerde største aksjonæren i Trolltech. Selskapet sitter med 7,24 prosent av aksjene.

- Jeg har har ikke noen spesiell kommentar til oppkjøpet, sier investeringsdirektør Thomas Øybø i Orkla.
Da oppkjøpet av Fast ble kjent, fortalte Øybø at Orkla var svært fornøyd med avtalen.

- Det var mer spesielt med Fast, sier Øybø og vil ikke si noe mer Trolltech-kjøpet.

Les: Orkla kjøper før maktkamp

Dagensit.no kommer tilbake med mer.

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.