Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Teknologi

Nei takk til kroppsskanning

Privatlivets fred kommer foran mer overvåking for de fleste.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Privatlivets fred er viktigere enn nye overvåkingstiltak som kan forhindre terror. Og få ønsker kroppsskanning og overvåking generelt.

Det går fram av en undersøkelse der deltakere fra Norge og fem andre europeiske land har deltatt. Undersøkelsen viser at folk flest er kritiske til mer overvåking. Mange frykter at overvåkingsteknologi skal bli misbrukt.

– Vanlige borgere er overraskende kritiske til mer overvåking. De deler tydeligvis ikke politikernes terrorfrykt, sier direktør Tore Tennøe i Teknologirådet til Dagsavisen.

Mange frykter misbruk
Undersøkelsen er del av det såkalte PRISE-prosjektet som Teknologirådet er en del av. Konklusjonene fra undersøkelsen blir overlevert Stortinget og regjeringen fredag.

I undersøkelsen svarer seks av ti at de tror myndighetene vil misbruke overvåkingsteknologien. Nærmere sju av ti frykter teknologien vil føre til krenkelse av personvernet mens flere enn åtte av ti er enige om at personvernet ikke bør bli krenket uten at det foreligger rimelig grunn til mistanke om kriminell hensikt.

Og jo mer nærgående overvåkingen blir, dess mer negative er folk. Kroppsskanning som Avinor hadde planer om å teste ut på Stavanger lufthavn, er det svært få som ønsker, skriver avisen.

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.