Internett hvor som helst og når som helst, er noe mange etter hvert nesten begynner å ta for gitt. Men det er fortsatt enkelte steder i hvert fall undertegnede har savnet internett-tilgang. På buss og tog, for eksempel.

Timekspressen lanserte nettopp trådløs internett-tilgang på alle sine busser. Dermed kan alle som pendler til og fra jobb med Timekspressen være online også når de er på farten.

Les også: Imponerende mobilt bredbånd

Vi har testet den nye løsningen på strekningen Oslo - Askim (E18). Løsningen er levert av bBox, og baserer seg på 3G-nettet (UMTS og HSDPA).

Dyrt, tregt og dårlig
Du kommer igang ved å koble deg til bussens trådløse internett-sone. Denne er ukryptert, det vil si at du ikke må taste inn noen krypteringsnøkkel for å koble deg til. Etter at du har koblet deg til er det bare å åpne nettleseren. Du får da opp en påloggingsside.

Før du kan logge deg på, må du ha et brukernavn og passord. Det får du ved å sende SMS med kodeord bbox til 1939. Prisen er 29 kroner pr. døgn. Vi synes dette er i dyreste laget, i hvert fall hvis du har behov for nettilgang ofte. Det kommer riktignok etter hvert mulighet til å kjøpe 15 eller 30 dager med kredittkort. Dette koster hhv. 149 og 249 kroner, som ikke er så verst. Kanskje Timekspressen burde tilby rabattert Internett-tilgang til alle som kjøper månedskort? Eller enda bedre, gratis til faste kunder - som en del av servicetilbudet om bord?

Når du har tastet inn brukernavn og passord har du tilgang til internett på vanlig måte.

Det første vi la merke til var hvor ulidelig tregt alt gikk. Det gikk riktignok litt i rykk og napp - og enkelte ganger var hastigheten helt ok. Andre ganger kunne det ta flere minutter fra vi tastet inn url-en til en nettside før vi hadde den oppe.

Vi målte hastigheten fem ganger underveis fra Oslo til Askim, og oppnådde hastigheter mellom 90 kb/s (kilobits pr. sekund) og 533 kb/s (som er mer enn en halv megabit pr. sekund, og ganske bra).

... men bedre enn ICE
Jeg har også tidligere testet "mobilt bredbånd" fra ICE på samme strekning, både på bussen langs E18 og på toget. Problemet med ICE er at det enkelte steder går lynkjapt, mens det på det meste av denne strekningen ikke er dekning i det hele tatt (selv om dekningskartene til ICE skulle tyde på at det var dekning).

Dagensit.no har også testet mobilt bredbånd på Gjøvikbanen.
Les også: Skuffende nettilbud fra NSB

Med Timekspressens bBox-løsning var vi på nett hele tiden, i motsetning til ICE som stadig vekk ramlet ut.

Selv om vi i utgangspunktet synes Timekspressens internett-tilgang er litt for dyrt i forhold til hastigheten og stabiliteten, kan nok tilbudet være nyttig for mange. Med trådløs internett-tilgang inkludert i månedskortprisen, eller en gunstigere pris for dem som bruker tjenesten mye, kan dette ha noe for seg.

Tips: Skal du bruke Internett på bussen for å holde deg oppdatert på nyhetene, bruk mobilversjonene av avisenes nettsider. Disse er mye kjappere å laste. Du finner for eksempel DN.no og link til Dagensit.no på http://wap.dn.no, VG på http://wap.vg.no, osv.

Les også: Nei til nett på tog (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.