Den svenske Post- och telestyrelsen avsluttet på torsdag en auksjon om spektrum i 2,6 GHz-båndet. Denne frekvensen anses ifølge en pressemelding fra Telenor som selve nøkkelen til neste generasjon mobilteknologi.

Telenor Sverige fikk tildelt en lisens for 2x 20 MHz i auksjonen, noe som sikrer selskapet mulighet til å kunne tilby 4G-tjenester og mobilt bredbånd i Sverige. Telenor har investert totalt 553 millioner svenske kroner i lisensene.

Les også: Telenor lover mye turbo

Andre selskaper som fikk tildelt lisens er Telia, Tele2, Hi3G Access og Intel Capital Corporation.

Opptil 300 Mbit/s
- Dette er den viktigste auksjonen om spektrum siden 3G-frekvensene ble fordelt, sier leder for Telenor i Sverige, Johan Lindgren i en pressemelding.

Med dette spektrumet vil Telenor i fremtiden kunne være i stand til å tilby hastigheter opptil 300 megabits pr. sekund (Mbit/s). 4G-teknologien kalles også LTE (Long Term Evolution) og er en videreutvikling av dagens 3G-teknologi (UMTS).

Les også: Ericsson klar for super-3G

Lisensen er gyldig i 15 år og er teknologinøytral. I motsetning til 3G-lisensen er det ikke krav til geografisk spredning eller tidsfrist for utrulling.

Norge og Sverige er de to første landene som tildeler lisenser i 2,6 GHz-båndet for 4G. I november 2007 ble Telenor tildelt en 4x 20 Mhz-lisens i den norske auksjonen.

Les også: Mobilt superbredbånd før 2010 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.