Telenor bryter egne etiske regler og lar ansatte hos underleverandørene sine jobbe under livsfarlige forhold, skriver avisen Politiken.

I en dokumentar avdekkes barnearbeid og helseskadelige arbeidsforhold hos fire stålverk i Bangladesh, som leverer mobilantennemaster til Telenor.

Les også:Livsfarlige forhold

Gikk Telenor i sømmene
- Dette er et utrolig grovt brudd på etiske retningslinjer, sier forfatter Stein Morten Lier til DN.no om arbeidsforholdene i Bangladesh. Inntil 2003 var Lier direktør for konsulentavdelingen Telenor Business Services.  

I boken "Rikets tilstand" som kom ifjor høst, satte han selv søkelyset på norske bedrifters virksomhet og samarbeid med utlandet. Han har ennå ikke sett dokumentaren, som vises på NRK torsdag kveld, men har i boken sin beskrevet hvordan Telenor jobber i og mot Russland og Bangladesh etter å sett det selv.

Interne kilder
- Min erf#229 med Telenor i utlandet er at de tilpasser seg de lokale forholdene, og er mer opptatt av bunnlinjen og profitt, sier han.

- Er dette allment kjent blant dem som jobber i Telenor?

- Nei, alle vet ikke om dette. Jeg har fått en del sentral informasjon fra folk som jobber med Telenors utenlandssatsing. I tillegg har jeg reist mye og har gravd i rettsdokumenter, sier Lier.

- Bestikker gangstere
I boken hans gjengis blant annet informasjon fra KGB-rapporter, som han mener underbygger Telenors russiske partner Mikhail Fridman og Alfa-gruppens tvilsomme fortid.

  - I Russland inviterte Telenor Fridman til et samarbeid, selv om de visste om hans metoder. Da DnB senere fikk tilbud om et samarbeid med ham, sa de tvert nei, sier han.

Ifølge Lier nører Telenors praksis i utlandet opp under eksisterende kriminalitet der de etablerer seg.

- Telenor bygger ut dekningsområder og setter opp mastene sine ved å bestikke lokale gangstere. Det syns jeg er en dårlig praksis, siden de er med på å korrumpere land. Det skaper bare mer kriminalitet og korrupsjon.

Verdifull linje til Putin
Ifølge Lier var grunnen til at Telenor inviterte Friedman inn i varmen, at russeren hadde tette forbindelser til Putin og Kreml. Dette skulle gjøre det lettere å forsere det russiske byråkratiet og få verdifull konsesjon.

Han sier til DN.no at Telenor-ledelsen med Jon Fredrik Baksaas i spissen hyret sikkerhetsselskap for sitt eget ve og vel, etter at de havnet i konflikt med russerne.

- Mitt poeng er at Telenor er med på å legitimere illegal virksomhet. Det er Telenor som gjør kommunikasjonskontroll i store straffesaker her i landet, og da er det tvilsomt å få slike aktører som Friedman inn i selskapet, sier han og legger til:

- Jeg tror de har samme rutinene i andre land også. For Telenor er det den korteste veien til mål som gjelder.

- Gjør som de blir fortalt
Under unntakstilstanden i Pakistan i høst, ba myndighetene Telenor om å midlertidig stenge linjer i Islamabad. Det overrasker ikke Lier.

Les også:Bøyde seg for generalen

- Når de blir bedt om å stenge linjer så gjør de det, fordi de ikke vil legge seg ut med myndighetene, enten det er diktaturer eller ikke.

Mens Telenor allerede har etablert seg i flere land i Europa og Asia, har selskapet meddelt at Afrika nå står for tur.

- Ledelsen i Telenor bør ta et par runder med seg selv om hvordan de ekspanderer. Jeg er ikke i tvil om at de fortsetter på samme måte; at de tar snarveier for å oppnå det de vil, sier Stein Morten Lier og gir ledelsen et råd for fremtidige nyetableringer:

- Skal du inn i gjennomkorrupte land, må du inn i langsiktige prosesser for å unngå at man bryter arbeidmiljøloven og etiske retningslinjer.

Dokumentaren om arbeidsforholdene i Bangladesh vises på SVT1 onsdag kl 20 i Uppdrag granskning og på NRK2 torsdag kveld.

Se klipp fra dokumentaren på DNTV her i ettermiddag.