Barnearbeidet og de uverdige arbeidsforholdene bringer også skam over Grameen Bank, sier Yunus. Hans firma eier 38 prosent av det Telenor-kontrollerte mobilselskapet.

– Vi ble sjokkert da vi hørte om dette, for med en gang folk begynner å snakke om Grameen Phone, tenker de umiddelbart på oss i Grameen Bank, og ikke på Telenor, sier Yunus til NRK på telefon fra Dacca, der hovedkvarteret til banken ligger.

I en dansk dokumentar «Et tårn av løfter» som ble vist på NRK torsdag kveld, var det bilder av fabrikkarbeidere som balanserer på kanten av livsfarlige syrebad uten verneutstyr.

De arbeider for en av Telenors underleverandører i Bangladesh og noen av arbeiderne er barn ned i 13-årsalderen.

- Må ha visst
Yunus mener noen i Telenor må ha visst om dette, kanskje ikke toppledelsen i Oslo, men noen i systemet må ha visst, sier han.

Han innrømmer også at Grameen Bank har et visst ansvar for de kritikkverdige arbeidsforholdene.

– Vi skjemmes over at vi må samarbeide med noen som ikke kan garantere for arbeidernes sikkerhet, men vår stemme er ikke med i bedriftsledelsen. Som mindretallseier er vi hele tiden blitt holdt utenfor, sier han.

Telenor avviser
Telenor avviser at de skulle ha kjent til de kritikkverdige arbeidsforholdene i Grameen Phone.

– Kontraktene med tre av de fire underleverandørene skal nå reforhandles. Det siste firmaet sparkes, opplyser konserndirektør for kommunikasjon og samfunn i Telenor, Heidi Tonne. I firmaet som nå mister kontrakten med Telenor, ble det oppdaget barnearbeid under en inspeksjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.