Nvidia er verdens største produsent av grafikkbrikker foran ATI, et selskap AMD kjøpte opp for en tid tilbake. AMD er Intels viktigste konkurrent innenfor prosessorer til pc-er og nettverkstjenere.

Nå vil også Nvidia utfordre Intel i prosessormarkedet, og lanserer en serie strømgjerrige prosessorer beregnet på en ny generasjon mini-pc-er kalt MID (Mobile Internet Device). En MID skal være liten nok til å få plass i lommen, og har trådløs Internett-tilkobling.

Les også: Intel vil gi deg Internett i lommen

Intel anslår markedet for denne typen mobile mini-pc-er til å være verdt 10 milliarder dollar i løpet av de neste tre årene, ifølge Reuters.

Nvidia Tegra konkurrerer direkte med Intels Centrino Atom-plattform, som ble lansert i April. Tegra er ifølge Nvidia en "komplett pc" på en databrikke. Brikken inneholder både prosessor, grafikk og andre funksjoner som trengs for å bygge en MID. Det skal være støtte for prosessering av HD-video i opptil 1080i.

Strømgjerrig
 Ifølge Nvidia skal brikken være laget med tanke på enheter hvor maksimal batterilevetid er viktig. Strømforbruket skal ligge på under en watt.

- Vår visjon var å bygge en plattform som vil muliggjøre den andre pc-revolusjonen, som vil være mobil-sentrisk, med enheter som varer i dagesvis mellom hver lading, og likevel støtter web, HD-media og en brukeropplevelse som vi etter hvert har begynt å forvente av en pc, sier Nvidia-sjef Jen-Hsun Huang i en pressemelding

Bruker Windows Mobile
En ting som er verdt å merke seg med Tegra, er at Nvidia har konstruert et produkt som er ment å fungere eksklusivt med Microsofts Windows Mobile-operativsystem.

Tegra er basert på Arm-prosessorkjernen, samt GeForce-grafikkjernen som også benyttes i grafikkprosessorer fra Nvidia. Foreløpig består Tegra av tre ulike brikker: Tegra 650 på 800 MHz, Tegra 600 på 700 MHz, samt APX 2500-brikken som ble lansert tidligere i år. Sistnevnte er beregnet på bruk i mobiltelefoner og smarttelefoner.

Siden Arm-kjernen bruker et annet instruksjonssett enn Intel og AMDs såkalte x86-instruksjoner, kan man ikke uten videre kjøre programmer skrevet for tradisjonelle pc-er på Tegra. Arm har imidlertid lenge blitt brukt i mobile enheter, som blant annet Apples iPod Touch og Nokia N800.

De første produktene basert på Tegra vil bli vist på Computex-messen som starter i Taipei tirsdag 3. juni.

Les også: Spår kraftig vekst for billig-pc-er (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.