En ny rapport fra Gartner viser at det ligger an til en vekst på opp mot 13 prosent i pc-salget i 2008, målt i antall enheter solgt på verdensbasis. Analytikerne hadde i mars forventet at veksten ville ende på 10,9 prosent.

Les også: Sparer ikke på pc når det kniper

Gartner venter et salg på 297 millioner enheter i 2008, mot 264 millioner enheter i 2007. Dette er en økning på 12,5 prosent.

- Leveransene av bærbare pc-er oversteg våre forventninger i første kvartal 2008, sier analysesjef i Gartner, George Schiffler i en pressemelding. Schiffler sier det ser ut til at utviklingen i verdensøkonomien påvirker salget av bærbare pc-er i mye mindre grad enn forventet, selv om det er for tidlig å si at pc-salget ikke vil bli berørt av en svakere global økonomi - spesielt hvis olje og matpriser fortsetter å øke.

  Det er spesielt pc-etterspørselen i såkalte "nye markeder" som ifølge Gartner vil kunne bli berørt, på grunn av påvirkningen økte olje- og matvarepriser har på inflasjonen i disse landene.

Bedre og billigere pc-er
Gartner påpeker at teknologi- og designforbedringer har gjort at prisene på bærbare pc-er har gått ned, i tillegg til at argumentene for å velge bærbart fremfor stasjonært er blitt styrket.

Salget av bærbare pc-er alene ventes å øke med 30,1 prosent på verdensbasis, ifølge Gartner.

Schiffler trekker frem mini-pc-en Asus Eee, og sier dette produktet får mye oppmerksomhet både i nye markeder og i mer modne markeder, på grunn av den lave prisen på produktet. En rekke pc-produsenter kommer nå med konkurrenter til Asus Eee, og Gartner tror de nye mini-pc-ene kan gi veksten i pc-markedet et ekstra dytt.

- Pc-salget vil fortsette med en tosifret vekst så lenge etterspørelsen i de nye markedene er sterk, sier Schiffler.

Les også: Spår kraftig vekst for billig-pc-er (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.