Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Kurt Lekanger
Kurt Lekanger les mer

Teknologi

Det perfekte reisefølge

TEST: Acers nye mini-pc veier mindre enn én kilo og koster under 3.000 kroner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mange tror billige mini-bærbare vil bli det neste store, etter at Asus har hatt kjempesuksess med sin Eee-pc, først i Kina – senere andre steder i verden der maskinen er blitt introdusert. Også andre pc-produsenter, som HP og Dell, har enten lansert eller annonsert at de kommer til å lansere lignende produkter.

Les også: Spår kraftig vekst for billig-pc-er

Acer vil også ha sin del av dette markedet, og lanserte nettopp sin mini-pc, Aspire One. Pc-en veier 995 gram og måler bare 24,9 x 17 x 2,9 centimeter. Vi har testet pc-en som de første i Norge.

Aspire One er basert på Intels nye Atom-prosessor, og er ett av de første produktene i en ny kategori bærbare som kalles «Mobile Internet Devices» (MID). Dette er pc-er som ikke er ment å konkurrere med vanlige bærbare pc-er, men som skal være et helt nytt alternativ for dem som ønsker en liten og lett pc til å komme seg på nett med, til å sjekke e-post, gjøre enkelt kontorarbeid, osv.

Les også: Intel vil gi deg Internett i lommen

  Målgruppen er først og fremst konsumentmarkedet.

Salgssjef Egil Slavko Garcia-Kvamme i Acer Norge ser ikke på de nye mini-pc-ene som en konkurrent til eksisterende bærbare pc-er, men tror de vil utgjøre et tilleggsmarked for brukere som ønsker en billig, liten og lett pc som er lett å frakte med seg.

Kvamme regner med å selge rundt 5.000 – 6.000 Aspire One-pc-er i måneden når den kommer i salg i juli.

Linux som er lett å bruke
Acer Aspire One kan leveres med både Windows XP og Linux. De første maskinene som kommer i salg vil selges med Linux, og vil koste 5-600 kroner mindre enn de XP-baserte som kommer senere. Maskinen vi testet var Linux-varianten.

Acer bruker en spesiell lettvekts-variant av Linux som kalles Linpus, som er spesielt tilpasset for bruk på små enheter som denne.

Les også: Related content

I motsetning til hva mange antagelig først tenker når de hører ordet Linux, er Linux-varianten som leveres med Aspire One svært enkel å bruke. Du kommer inn i et startbilde hvor du har tilgang til alle de programmene du har mest behov for, og alt det som ofte kan virke vanskelig i Linux er godt bortgjemt.

Av programmer som følger med nevner vi kontorpakken OpenOffice 2.3, som inneholder blant annet tekstbehandler og regneark som er kompatibelt med Microsofts Office-programmer. Nettleseren er Firefox 2, og det følger med programvare for e-post, kalender og kontaktregister (Acer One Mail) og en MSN/Live Messenger-kompatibel klient for direktemeldinger.

Oppdatering av programvaren skjer automatisk gjennom en Windows Update-lignende funksjon.

Et web-kamera er innebygget i skjermen, og kan brukes til å spille inn video via medfølgende programvare, eller til å starte videosamtaler i Messenger.

Lite lagringsplass
Pc-en har bare 512 MB internminne (utvidbart til 1,5 GB) og leveres med 8 GB med flashminne, istedet for en harddisk. I underkant av 4 GB lagringsplass er ledig. Har du behov for mer kan du utvide lagringsplassen ved hjelp av SD-kort. Det vil også bli mulig å få kjøpt pc-en med 80 GB harddisk av den vanlige typen (Windows-versjonen av pc-en vil komme med dette).

  Selv om det er lite lagringsplass ledig hvis du velger Linux-versjonen av pc-en med flashdisk, tror vi likevel dette er nok for en pc av denne typen. Dette er ikke en tradisjonell pc hvor du installerer masse programmer og bruker pc-en til veldig krevende oppgaver. Pc-en brukes typisk til å komme seg på nett med, til å lage og redigere dokumenter, osv.

Trenger du mer lagringsplass, er det også enkelt å koble til en USB-minnepinne og lagre på denne.

Batterilevetiden er oppgitt til tre timer med standardbatteriet (3 celler). Det er også mulig å få kjøpt et 6-cellers batteri som skal gi inntil seks-sju timers batterilevetid.

En minnekortleser på høyre side av maskinen tar fem ulike korttyper, og det er også en minnekortleser på den andre siden av pc-en som kan brukes til å utvide pc-ens lagringskapasitet ved hjelp av et SD-kort.

Praktisk bruk
Vi er imponert over hvor godt denne lille pc-en fungerer i praksis, og allerede etter å ha brukt pc-en i bare en dag merket vi at dette er en pc du fort blir glad i.

Pc-en starter opp på 15-20 sekunder, mye raskere enn en Windows-basert pc.

Tastaturet er 95 prosent av full størrelse, og kvaliteten på tastaturet virker veldig god. Det er godt å skrive på, og størrelsen gjør at man ikke bommer så ofte på tastene som man ofte gjør på de aller minste ultraportable pc-ene.

 

Det eneste vi har å utsette på maskinen, er at vi synes pekeplateløsningen er litt dårlig. Knappene er plassert ved siden av pekeplaten, i stedet for under – slik mange er vant til. Knappene går også litt i ett med pekeplaten, slik at det er lett å bomme på dem. Dette kunne vært løst bedre for eksempel ved at knappene hadde vært opphøyd litt.

Skjermen er 8,9 tommer stor og har en oppløsning på 1024 x 600 punkter. Vi ble positivt overrasket over kvaliteten på skjermen i en såpass billig pc. Fargene er klare og fine, og skjermen er lyssterk – faktisk såpass lyssterk at den fungerer greit også utendørs.

Du får selvfølgelig ikke verdens raskeste pc til denne prisen. Gamere bør velge noe annet. Standard er 512 MB (en halv gigabyte) med minne, og da bør du kanskje ikke ha altfor mange programmer oppe samtidig. Linux-varianten som leveres med pc-en virker imidlertid veldig lite ressurskrevende, og vi synes pc-en var mer enn kjapp nok.

Konklusjon
Aspire One er et kjempespennende produkt, og vi har tro på at det kan være et marked for denne typen mini-pc-er. Asus har jo allerede bevist dette med sin etter hvert veldig populære Asus Eee-pc.

Du vil antagelig ikke kjøpe denne som din eneste pc, men som en tilleggs-pc som er kjekk å ta med seg når du er på farten. Acer mener den passer for dem som ikke ønsker å bære med seg en stor og tung pc overalt, men som likevel trenger noe mer enn en avansert mobiltelefon.

Pc-en vil være å finne i butikkene i løpet av juli.

>> Les også den store ute-pc-testen!

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.