Trådløse nettverk dukker opp på stadig flere steder, blant annet på kaffebarer og restaturanter, flyplasser, hoteller og andre offentlige steder. Mange av nettverkene er gratis å bruke.

Det å koble seg til åpne trådløse nettverk kan imidlertid innebære en sikkerhetsrisiko, ettersom personer uten rent mel i posen kan bruke såkalte pakkesniffere for å fange opp data som sendes fra din pc til den trådløse basestasjonen. Og dette er langt fra så komplisert som det høres ut til - den nødvendig programvaren ligger tilgjengelig gratis på nettet.

"Falske nettverk"
Det har også vært tilfeller hvor hackere har satt opp et ”falsk” trådløst nettverk på et offentlig sted (for eksempel en flyplass), og så fått brukere til å koble seg til dette. Dermed vil brukerne være koblet opp via et nettverk som hackeren har kontroll over, og hvor hackeren kan lese alle data som går til og fra brukerens pc.

Denne typen svindel kalles "man in the middle attack", eller "evil twin attack". Noen hackere har til og med satt opp falske nettverk hvor brukeren først kommer til en innloggingsside hvor man blir bedt om å gi fra seg kredittkortinformasjon for å betale for bruken av nettverket.

  Windows kobler seg ofte opp automatisk til trådløse nettverk det har vært koblet opp mot før. Setter en hacker opp et nettverk med samme navn (SSID) som standardnavnene til vanlige trådløse aksesspunkter, vil brukere kunne oppleve at pc-en kobler seg opp mot det falske nettverket automatisk.

Det er også slik at Windows faktisk kringkaster informasjon om hvilke trådløse nettverk pc-en har vært koblet opp mot tidligere. Denne informasjonen kan snappes opp ved hjelp av verktøy som kan lastes ned gratis fra nettet. En hacker kan deretter sette opp sitt trådløse nettverk med samme nettverksnavn, og få brukerens pc til å koble seg opp automatisk mot sitt nettverk.

Slik sikrer du deg
Mange bedrifter har satt opp såkalte VPN-løsninger (Virtual Private Network), slik at de ansatte kan opprette en sikker forbindelse mot jobben. Alle data vil da krypteres før de sendes via en sikker forbindelse. Har du tilgang til en slik løsning, anbefaler vi at du bruker denne når du kobler deg opp mot åpne trådløse nettverk.

Har du ikke en VPN-løsning kan du laste ned programmet Hotspot Shield fra AnchorFree . Dette programmet lar deg opprette en sikker VPN-forbindelse uten at bedriften du jobber i behøver å ha lagt til rette for dette, slik at du kan surfe på en trygg måte. Det er en begrensning på 3 GB nedlastede data pr. 30 dager (men det er mulig å kjøpe tilgang til mer).

Minimum av sikkerhet er også at du har en god brannmur installert på pc-en din.

Windows XP med de siste oppdateringene og Vista har en OK brannmur som duger i fleste tilfeller. Har du en skikkelig sikkerhetspakke med antivirus inkluderer ofte dette også brannmur, samt phishingkontroll som vil advare deg mot forfalskede nettsider.

Bedre føre var...
Selv om det kan være en viss risiko for misbruk, er det ingen grunn til å bli hysterisk. Sannsynligvis vil du ikke oppleve problemer som følge av bruk av trådløse nettverk, men det er greit å være føre var.

Aller helst bør du unngå å bruke for eksempel nettbanktjenester når du sitter på åpne nettverk, også selv om det er nettverk hvor du må logge deg på og betale for bruken.

Har du tilgang til en VPN-løsning gjennom bedriften du jobber i, så bruk den. Eller bruk gratisprogrammet Hotspot Shield.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

>> Les også vår store guide til hvordan du kommer deg på nett i ferien!