Samme dag som Telenor la frem resultatet for første kvartal, kom meldingen om at telekjempen gjør seg enda større i Danmark gjennom oppkjøpet av mobilselskapet Bibob

Les også: Telenor kjøper i Danmark

Før oppkjøpet var kjent for allmenheten, sa selskapets finansdirektør Trond Westli at det er lite sannsynlig at Telenor foretar oppkjøp de neste to årene.

Størrelsen teller
I mars ifjor sa Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas at den tøffe tele-konkurransen vil føre til at vi får se mange konsolideringer og nye partnerskap fremover.

- Globalt sett vil det bli større selskaper. Det er størrelsen som teller, sa han, og mente at teleoperatører vil lete etter kombinasjoner for å nå størrelse og verdiskapning.

Les også: - Det er størrelsen som teller

- Det skjer når det skjer
Tirsdag sier konsernsjefen til Dagensit.no at spørsmålet fortsatt er aktuelt ett år senere.

- Den gang var trykket rundt regionale konstellasjoner lenger frem på tungen. Jeg tror fortsatt slike konsolideringer kan skje. Og når det skjer ? Det skjer når det skjer, svarer han på sitt eget spørsmål og fortsetter:

- Vi følger med på det. Kanskje først og fremst er det i Asia noe slikt kan skje.

60 prosent mindre verdt
I dag for et år siden måtte du ut med 107,50 kroner for en Telenor-aksje. Dagens pris er 44,40 kroner og total markedsverdi for hele konsernet er satt til 73,6 milliarder kroner tirsdag.

Den lave verdien skaper ifølge Carnegie-analytiker Espen Torgersen trøbbel for Telenor når det gjelder fusjoner.

- Verdsettelsen av Telenor er så lav, og det skaper alltid et problem når du snakker om finansiell konsolidering, sier han.

Overetablering = færre aktører
Dårlig lønnsomhet for noen kan likevel føre til at nye konstellasjoner ser dagens lys. Laber økonomi gjør nemlig at flere vurderer å søke sammen.

Globalt sett mener Torgersen vi helt sikkert kommer til å se konsolideringer i underutviklede markeder også kalt "emerging markets", der det har vært overetablering av teleselskaper i mange land.

- Det vil bli færre nett og færre konkurrenter, sier han og mener det spesielt vil involvere aktører i emerging markets med negativ kontantstrøm.

- Det er mange hvis-er, men om den økonomiske krisen ikke er over med det første, vil det garantert komme en konsolideringsbølge som slår innover emerging markets.

Vil ikke sluke noen nå
Kan Jon Fredrik Baksaas og Telenor dermed øyne sjansen til å sluke noen av disse aktørene?

- Den finansielle kapasiteten til Telenor gjør oss ikke i stand til å sluke noe. Det er et ord som ikke passer nå, sier Baksaas.

Han utelukker likevel ikke regionalt samarbeid, og at finansielt tunge tider kan bidra til å endre telekom-terrenget.

Om økonomisk sårbare selskaper nå blir et lettere bytte for andre, mener han er en altfor tabloid talemåte. Han velger å si det mer nøkternt:

- En finansiell situasjon vil påtvinge en vilje til å se nye strukturer kontra å holde på de gamle.

Mindre omfattende partnerskap
Selv om sluking altså ikke er Baksaas' stil for tiden, er andre og mindre omfattende partnerskap mer nærliggende, som det Telenor inngikk i Sverige i april.

Analytiker Espen Torgersen mener vi fremover kommer til å se mer samarbeid om for eksempel nettutbygging, lik den avtalen Telenor og Tele2 i Sverige undertegnet om utbygging av 4g-nettet.

Les mer om avtalen her: Telenor og Tele2 i tospann

- Vi vil se flere samarbeidskonstellasjoner der investeringsbeløpene kommer ned. Nå velger man å ikke konkurrere om nettet, men heller på innhold.

To kjemper i partnerskap?
Analytikeren tror også fremtiden vi gi oss mer konsolidisering blant det han kaller nummer to-og tre-aktører, slik Network Norway og Tele2 anses for å være.

- Vi har sett dette i mange markeder, men der spiller også det politiske og regulatoriske en viktig rolle, sier han.

Hittil gjør eierskapsproblematikken, med statlig eierskap, i TeliaSonera og Telenor, det vanskeligere å se for seg at noen av disse smelter sammen med andre store aktører. Sterke konkurransemyndigheter kan også stå i veien for store konstellasjoner.

På papiret mener Torgersen likevel ikke det er helt utenkelig at kjemper slås sammen.

- Telenor kunne gått sammen aktører som har markedsandeler i emerging market som spanske Telefonica. Men det vil fordre at den norske stat enten opprettholder eierandelen eller lar seg vanne ut gjennom fusjoner, sier han.

Les også: Telenor ikke mette (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.