Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Elin Høyland
Elin Høyland les mer

Teknologi

Strøm-sjokk for Telenor

800.000 svenske sikringsbokser ble et tapssluk for Telenor.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Telenor satset 1,1 milliarder kroner i selskapet Telenor Cinclus for å kapre markedet for automatisk strømavlesning over mobilnettet

Fem år senere innrømmer Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas at Cinclus på ingen måte har vært en suksess, skriver Dagens Næringsliv.

I 2006 meldte Telenor Cinclus om milliardkontrakter med de to energiselskapene Fortum og E.ON i Sverige. Rundt 800.000 svenske husstander har nå installert utstyr fra Telenor Cinclus.

-Undervurderte fulstendig

- Cinclus har en forretningsidé som er rimelig enkel å forstå: å levere en teknologi som gjør det mulig å lese av strømmen via gsm-nettet. Ideen var god, og kontrakten med Fortum var god, men vi undervurderte fullstendig kostnadene ved å etablere målere fysisk i hvert enkelt sikringsskap, sier Baksaas til DN.

Resultatet er at Telenor Cinclus har belastet Telenor, som største eier, store tap. Senest i første kvartal i år gjorde Telenor tapsavsetninger på 42 millioner kroner knyttet til Cinclus.

Etterga lån
I Telenors årsrapport for 2008 kommer det frem at Telenor Cinclus' evne til å betjene egen gjeld har vært så dårlig at Telenor som eier er blitt nødt til å ettergi et lån på 494 millioner kroner for å redde selskapet. I dag gir kredittopplysningsbyrået Dun & Bradstreet Telenor Cinclus as karakteren «C», noe som betyr at det frarådes å gi selskapet kreditt.

Siste tilgjengelige årsrapport for Telenor Cinclus, fra 2007, viser et underskudd før skatt på godt over 300 millioner kroner. Året før tapte selskapet 65 millioner kroner.

Selges?
- Det kan virke som noen har ikke gjort hjemmeleksen sin. Er det din feil?

- Dere kan godt lime noe av dette på meg, men dere kan også lime det nedover i selskapsstrukturen. Det er jeg, og andre, som godkjente denne investeringen fordi vi ville sette i gang en innovasjon, sier Baksaas til DN.

Han venter nå at teknologien i Telenor Cinclus vil gå inn i et selskap med andre samarbeidspartnere, og at det kan være både med eller uten Telenor på eiersiden.

Les også: Krisen treffer Telenor
Følger med på ekteskapsmarkedet

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.