Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Pressebilde
Pressebilde les mer

Teknologi

Enkelt å tømme kontoen din

Det er høysesong for id-tyverier.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Et samboerpar fra Drammen greide nesten å svindle til seg en halv million kroner ved å stjele posten til en 85 år gammel mann, skriver Dagens Næringsliv.

- Norge er en stående buffet for id-tyver. Det er ikke forsvarlig at vi sender pass, bankkort, kredittkort og selvangivelse med vanlig post, sier Leif Aanensen i Datatilsynet til DN.

Aanensen sier det er særlig nå i ferien det er fritt frem. Senest i sommer har Datatilsynet fått rapport om en baltisk bande som kjører fra postkasse til postkasse i Lørenskog, på jakt etter verdipost.

Les også: Gjør jobben lett for svindlere


Dømt
Et par i 20-årene er i Drammen tingrett dømt for å stjålet en 85 år gammel manns identitet og et forsøk på å overføre 450.000 kroner fra mannens sparekonto. Den 23 år gamme kvinnen og en 25 år gammel mann, var svært aktive kort- og identitetssvindlere, ifølge Drammens Tidende.

- Under ransakningen i leiligheten dukket det opp 46 stjålne bank- og kredittkort. I tillegg flere førerkort, simkort og andre id-kort. Vi fant også stjålet post til 136 privatpersoner og 21 bedrifter, sier politiadvokat Jorun Hegle Hovda til avisen.

"Selvangivelser, kontoutskrifter, pinkoder og nøkler"
I posten de stjal fantes selvangivelser, kontoutskrifter, pinkoder og nøkler. Slik greide de å opprette telefonabonnementer, melde adresseendringer og få tilsendt nye bankkort til personene de hadde stjålet fra.

Den aller groveste svindelen ble gjort mot en 85-åring som hadde flyttet på pleiehjem. Posten fortsatte å komme til mannens privatbolig, og her hadde tyvene fri tilgang.

Fortsetter med brevpost
Gunnar Larsen, sikkerhetsrådgiver i DnB Nor forteller at de har merket id-tyveriene som et økende problem. Han forstår også at belastningen for ofrene er stor.

- Bevisbyrden og ubehaget ligger hos kunden, sier Larsen til DN.

Likevel har ikke banken planer om å slutte å sende bankkort og sensitive opplysninger per post.

Les også: Selvangivelsen en gullgruve for id-tyver

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.