Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Gunnar Lier
Gunnar Lier les mer

Teknologi

Mobilt bredbånd tar av

Vokser raskest i telemarkedet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

For første gang faller omsetningen for mobiltelefoni, melder Post- og teletilsynet i rapporten ”Det norske markedet for elektroniske kommunikasjonstjenester første halvår 2009”.

Les: Mobilinntektene faller

Samtidig sørger den kraftige veksten for mobilt bredbånd for at omsetningen for mobilsektoren samlet sett øker.

  Omsetningen for mobilt bredbånd var om lag 339 millioner kroner første halvår 2009, noe som betyr en vekst på 76 prosent fra første halvår 2008.

- Mobilt bredbånd er det raskest voksende produktet i det norske telemarkedet, sier teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom til DN.no.

Har sett det før
I flere år har mobiloperatørene måttet forholde seg til at økende volum i mobilmarkedet langt på nær har dekket opp for prisfall. Det satses på at nye inntektskilder skal kompensere for dette, og mobilt bredbånd er spydspissen.

Derfor er det interessant at inntektene fra mobiltelefoni faller, selv om nedgangen er på bare en prosent.

- Det er alltid interessant når kurvene bikker, sier Aarønæs.

Han forteller at vi nå ser det samme skje i mobilmarkedet som vi så innen fasttelefoni like etter årtusenskiftet.

- Det var omtrent da fasttelefoni nådde middagshøyden. Da så man at omsetningen falt fra tale, men så kom bredbånd. At vi nå får bredbånd på mobiltelefoner er ikke så ulikt, mener han.

- Som plommen i egget
Han mener det er interessant å merke seg at på samme måte som man så det skje for fasttelefoni, ser man nå at det vokser frem nye prisingsmodeller for mobiltelefoni.

- Et nytt element som har vokst frem i konkurransen er "all you can eat"- prisplaner der du for eksempel kan ringe så mye du vil iløpet av en måned, sier Aarønæs.

Han mener at det selv etter mange år meget gode inntekter og "misunnelsesverdige marginer", er det fortsatt godt å være mobiloperatør.

- De må vel omtrent ha det som plommen i egget. Kundene strømmer til og betalingsviljen er stor. Det er grunn til å tro at mobiloperatørene tjener gode penger på mobilt bredbånd også, sier Aarønæs.

Tre selskaper har bortimot alle abonnementene for mobilt bredbånd. Dette er Telenor, NetCom og Ainmt9 under merkevaren ICE, opplyser Post og teletilsynet.

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.