Denne uken ble det avslørt at Google vil lansere sin egen mobiltelefon med Navnet Nexus One. Dette betyr at Google prøver å gjøre som Apple og lansere et produkt hvor de selv kontrollerer programvare, maskinvare og distribusjon.

Nå advarer eksperter Google mot dette og mener det kan skade selskapets omdømme blant folk. Hittil har Google representert full åpenhet og satset på samarbeid med andre for å utvikle sine produkter.

– Dette kan gi partnere i Open Handset Alliance avsmak, ettersom de kan bli tvunget til å konkurrere mot en av verdens største markedsføringsmaskiner om salg av telefoner, skriver Tom Krazit i CNet News i en kommentar.

Et viktig, ubesvart spørsmål ifølge Krazit er hva som skjer med Googles forhold til partnere som HTC og Motorola om de velger å selge telefonen selv. Begge produsentene har brukt betydelige ressurser på å hjelpe til med utviklingen av Android og å utvikle egne telefoner for systemet.

Dysses ned
Siden avsløringen av Nexus One har Googles pressetalspersoner forsøkt å dysse ned opphisselsen rundt telefonen. De sier blant annet at telefonen kun er til intern bruk og skal brukes til videreutvikling av Android.

For to måneder siden avviste dessuten Googles Andy Rubin alle planer om å produsere egne telefoner og brukte ti minutter på å forklare hvorfor det ikke vil være smart av dem å gå selge egne telefoner.

Inntil videre vet man ikke sikkert om Google akter å gå ut på det åpne markedet med sin Nexus One, eller om den blir forbeholdt utviklere og andre bransjefolk.

Wall Street Journal sier de tror Google vil selge telefonen uten binding til alle som ønsker den. Reuters og andre kilder mener imidlertid at Google vil bruke AT&T som partner for å selge telefonen subsidiert i USA. Prisen antydes da å bli rundt 1 500 kroner.

Tror du «gPhone» Nexus One kommer til å slå an eller bør Google holde seg til å lage programvare? Diskutér under saken! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.