- Det er som å ringe politiet når noen gjør noen ulovlig – en borgerplikt, sier Håkon Wium Lie, om klagen Opera for to år siden leverte til EU.

Opera gikk til frontalangrep på giganten Microsoft, og fikk EU og Google med på laget. Anklagen er at Microsoft bruker sitt de facto monopol på Windows til å kapre det viktigste programmet for verdens nettbruk - nemlig nettleseren.

Nå er kampen kronet med en heftig seier. I dag ble det kjent at EU har presset Microsoft til et forlik som kan forandre spillereglene i bransjen. Alternatiet for Microsoft ville trolig vært en ny bot i milliardklassen.

Les også: EU gransker norsk klage mot Microsoft

- Dramatisk
Kontrollen med nettleseren er en viktig brikke i kampen om dominans på Internett, en kamp Google og Microsoft satser milliarder på.

- Det er første gang Microsoft har godtatt noe slikt, sier Wium Lie, teknologidirektør i Opera.

Seieren innebærer nemlig at alle Windows-brukere i Europa nå vil bli presentert med et valg om hvilken nettleser de skal bruke – også de som har gamle Windwos-versjoner. Det er snakk om svært mange mennesker.

- Det er dramatisk, mener Wium Lie.

Microsoft har tidligere betalt ut milliarder etter ulovlig monopoloppførsel. Men dommene har i liten grad rokket ved selskapets posisjon. Derfor er Operas seier gjennom en klage i EU svært spesiell.

Hul seier
Operas klage kom som en følge av at Real Networks vant frem med en liknende klage til EU. Men deres seier ble av den særdeles hule typen.

Real Networks klaget på at Microsoft inkludere sin Windows Media Player i Windows, og dermed brukte Windows-monopolet til å vinne et nytt marked. Saken endte med at Microsoft måtte lage en egen versjon av Windows uten mediaspiller. Men denne versjonen var like dyr som fullversjonen, og det spørs derfor om det er solgt et eneste eksemplar av dette systemet. Real fikk ingen glede av dette.

Saken til Opera er svært lik saken til Real Networks. Microsofts Internet Explorer er fremdeles den dominerende nettleseren, selv om det trolig er få som har valgt den aktivt.

- Flertallet får bare en ny pc som har et blått E-symbol, og det blir synonymt med internett, sier Wium Lie.

Microsoft vant i sin tid ”nettleserkrigen” mot Netscape og ifølge Wium Lie har de fremdeles 80 prosent markedsandel hvis man regner med bruk i intranettene.

– ”Nettleserkrigen” var ikke en krig, Microsoft brukte bare monopolet i distribusjonskanalen, sier han.

Håper på kjempeløft
Opera ønsket å fjerne Internet Explorer som forhåndsinstallert program fra Windows, men fikk ikke fullt gjennomslag. Seieren de har fått kan likevel gi dem et kjempeløft.

- Nå vil alle Windows-brukere i Europa få opp et skjermbilde der de kan velge mellom fem nettlesere, forteller Wium Lie.

Dette skjer som en del av oppdateringen av Windows, og vil altså gjelde flere hundre millioner pc-er som allerede finnes ute blant brukerne. Brukerne kan velge å installere én, eller flere nye nettlesere, eller de kan hoppe over dette. Uansett skal Windows opprette et ikon på skrivebordet ditt der du kan få opp disse valgene igjen. Wium Lie tror dette vil senke barrieren kraftig for valg av alternativ nettleser.

Opera håper og tror de vil være én av fem nettlesere som inkluderes i denne ordningen, og de håper andre regulatører vil følge EUs eksempel.

- Vi håper dette vil gi oss et kjempeløft, sier Wium Lie.

Detaljene avgjør
Operas nettleser har i dag bare et par prosents markedsandel, og kan fort hoppe kraftig hvis mange velger seg en ny nettleser. Hvor mange som vil ta et aktivt valg avhenger trolig mye av hvordan valget presenteres.

Dette har Opera også vært involvert i, og mye har gått deres vei, men ikke alt. Det vil blant annet trolig dukke opp sikkerhetsadvarsler underveis i installasjonen av alternative nettlesere, noe som. Wium Lie er også opptatt av at dette må utformes slik at det ikke oppfattes som spam.

Microsoft kan ha soleklar interesse av å torpedere valget, men EU har trolig lært av sine feil i Real-saken. De har nemlig lagt inn en evaluering av ordningen etter seks måneder.

Det er EU som har ført forhandlingene med Microsoft. Men Opera har vært med hele veien og det har blitt mange turer til Brussel og møter med folk helt opp til EUs toppsjef for konkurransesaker – komisæren Neelie Kroes.

- Det er ikke hver dag at et norsk firma snakker med EU på den måten og får dem til å ta opp kampen med et selskap som Microsoft, sier Wium Lie.

Viktig for vår nettfremtid
Wium Lie har lang erf#229 som internett-aktivist, og understreker at dette slett ikke handler mest om Opera.

- Det viktigste her er ikke Opera men weben. Dette er den infrastrukturen menneskeheten vil basere seg på i tiår og hundreår og som nye ting som Facebook og Twitter er bygget på, sier Wium Lie.

Han påpeker at nettleseren er helt sentral.

- Det er den viktigste applikasjonen man har i våre dager, den du bruker mest tid foran. Derfor er det viktig at man kan velge den beste, sier han.

Nettleseren har en strategisk betydning som tilrettelegger for nye nettjenester. Derfor valgte Google også å gå inn på dette markedet med nettleseren Chrome - trolig først og fremst for å sikre gode forhold for selskapets andre tjenester.

-Er dette en 100 prosent suksess?

- Vi er oppe på 90-tallet, sier Wium Lie

Les også: Har denne mannen makt? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.