Igår ble det kjent at Foxconn Technology øker lønningene til mange av sine kinesiske arbeidere med 33 prosent. Lønnsendringen kommer i kjølvannet av at selskapet har opplevd mangel på arbeidskraft ved sine fabrikker og at en rekke ansatte ved en av selskapets fabrikker har tatt sitt eget liv.

I følge The New York Times er dette nok en indikasjon på at lønningene stiger langs kysten der mange av Kinas fabrikker holder til. Økende inflasjon og stigende mat- og boligpriser gjør at arbeiderne krever høyere betaling.

Åpner opp
Men Foxconn er ikke den eneste produsenten i Kina som har måtte åpne pungen. Etter at arbeiderne på en Honda-fabrikk hadde streiket i mer enn to uker, ga bilprodusenten etter og økte lønningene med 24 prosent.

Selv med saftige lønnstillegg blir man ikke fet av å jobbe på fabrikk i Kina. I Shenzhen er den lovlige minstelønnen på fem-seks kroner i timen. Arbeiderne hos Foxconn som var plaget med høye selvmordstall vil etter lønnsøkningen få nesten dobbelt så mye.

Ti døde
Før lønnsøkningen ble kjent besøkte Foxconns styreleder fabrikken og forsikret arbeiderne om at han ville gjøre alt i sin makt for å få slutt på selvmordsbølgen som skyllet over de ansatte. Bare siden nyttår skal ti arbeidere ved fabrikken i Shenzhen ha tatt sitt eget liv.

Selskapet, som har hovedkontor i Taiwan har hele tiden nektet for at selvmordene kan knyttes til tilstanden ved fabrikken. Med 800.000 arbeidere i Kina, mener Foxconn at selskapet ikke har høyere selvmordsrate enn landet forøvrig. I stedet har bedriften, som lager elektronikk på bestilling, skyldt på sosiale problemer for unge, innflyttede arbeidere.

Til tross for at selskapet nå skrur lønningene kraftig opp, sier det at dette ikke er en direkte reaksjon på selvmordene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.