”Bzzzzzzzzz...”

Årets fotball-vm skiller seg ut, om ikke annet fordi lydbildet er et helt annet enn tidligere. Fra tv-skjermen kommer en jevn dur fra tusener av vuvuzelaer som drukner alle annen lyd. Supportersangene er borte, pipekonsertene fraværende, jubelbrølene eksisterer ikke - i alle fall er det umulig å høre dem.

- Det er som en vepsesumming som ligger over hele stadion, som overdøver brølet når det scores, sier professor i signalbehandling ved Universitetet i Oslo, Sverre Holm.

Selektiv hørsel
Både spillere og publikum har reagert negativt på lydnivået. En del lurer på om man kan forby vuvuzelaene, men lite tyder på at instrumentene vil forsvinne fra kampene.

For oss som ser kampene på tv kan det likevel være håp. For kanskje lyden kan dempes kunstig i tv-sendingene? Kan man bruke teknologi til å snu det døve øret til vuvuzelaen?

- Det går an, men det beste er om TV-produsentene gjør det, sier Holm.

Han har analysert lydbildet fra fotballkampene og identifisert vuvuzelaens lydprofil, for å se om et lydfilter kan gjøre jobben.  

- Vuvuzelaen lager en nesten konstant tone på 230 Hz, en dyp A omtrent, og harmoniske overtoner på 460 Hz og oppover. Den dypeste kan man fjerne uten store konsekvenser, men overtonene er i samme toneleie som menneskestemmer, sier han.

Dermed vil demping av denne lyden også gå utover de vanlige stadion-lydene, og lydbildet blir ikke helt riktig.

- Kan man få frem de vanlige brølene igjen?

- Jeg tror egentlig ikke det. Den første dype tonen kan du fjerne ganske greit, men jo mer du fjerner av de andre, dess tynnere blir lyden.

- Men kan lydbildet bli mer behagelig?

- Det går ikke an å få det ideelt, men det kan definitivt bli mer behagelig, sier Holm.

Løsningen?
Holm tror tv-produsentene allerede jobber med saken etter alle reaksjonene, men lydprofilen så langt tyder på at alt går ufiltrert..

- Det ser ikke ut som lyden er dempet i det hele tatt, men jeg tipper at de jobber med det, og at det blir fjernet etter hvert, sier han.

Etter at vi snakket med Holm kom da også nyheten om at produksjonsselskapet vil filtrere bort deler av lyden fra Vuvuzelaen, ifølge en melding fra NTB.

For de som blir helt gale av lyden finnes det en snarvei, men den er ikke ideell. Holm viser til at noen allerede har laget et filter som kan brukes hvis du ser fotballkampene gjennom en pc. Problemet er at disse filtrene også vil dempe deler av fotballkommentatorenes stemmer. Det er bedre om man kan bruke vuvuzela-filtere kun på lyden fra stadion, og kjøre kommentatorlyden separat.

Pc-løsningen krever noe teknisk innsikt, men er du desperat nok kan du laste ned ”devuvuzelator” her.  

En mindre teknisk krevende løsning er å spille av en spesiallaget lydfil på 45 minutter like ved tv-en. Telegraph.co.uk skriver at teknikken skal være den samme som brukes av øreplugger med aktiv lyddemping - den sender ut motbølger. Men om dette fungerer har vi ikke testet. Les mer her.

Det er over 19.000 treff på Google hvis man søker på "Vuvuzela filter" så det finnes trolig andre løsninger der ute også.

Psykoakkustisk effekt
Men inntil videre må de fleste av oss altså leve med lyden, og det takler vi trolig forskjellig.

- Psykoakustisk tror jeg dette vil ta av i to retninger – folk kan bli gærne og ikke orke å se fotball-vm, eller de kan lære seg å ignorere det på en ubevisst måte og konsentrere seg om det viktige. Det er slik man håndterer trafikkstøy og annen støy, sier Holm.

Han påpeker ellers at vuvuzelaen nok ikke er så monoton og meningsløs som den kan virke når man hører den på tv.

- De spiller som et orkester – frem og tilbake. Men på tv hører vi bare en jevn vepselyd. Vi får ikke med oss kunsten i det, bare det plagsomme, sier han, og oppfordrer tv-kanalene til å lage en reportasje om dette. Det kunne kanskje økt forståelsen for instrumentet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.