Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Teknologi

Kresen lyd til 1,2 millioner

Italienske Sonus faber lanserer høyttalernes fugl føniks - med en vekt som matcher prisen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Under et arrangement i Palazzo Grassi i Venezia, presenterte Sonus faber administrerende direktør, Mauro Grange, deres nye toppmodell. Fenice heter høyttaleren, som er en 171 cm høy og massiv høyttaler med en vekt på 305 kilo. Per stykk.

Italienerne har virkelig tatt den helt ut med Fenice, som er italiensk før føniks, og tilsynelatende ikke spart på noe. Topp og bunn er laget i massiv aluminium vakkert kalt Anima legata, som bruker masse for å absorbere kabinettvibrasjoner ved lave frekvenser.

De to aluminiumstykkene er spent fast med en langsgående vertikal stålaksling, som er fundamentert på samme måte som vekter i skyskrapere, ved at den oscillerer i motfase. Altså at motvekten beveger seg motsatt vei av vibrasjonene.

Hver høyttaler har sju elementer, den mest iøynefallende er en 15-tommers (38 cm) bass på siden, montert i håndlagede laminerte tresider, som rekker ned til 20 hz. Seriøs dypbass altså.

Sonus faber Fenice

Fenice koster 140.000 Euro, drøyt 1,2 millioner kroner, og den norske importøren håper å ha et par tilgjengelig i månedsskiftet september/oktober.

Tekniske data:

  • Frekvensrespons : 20Hz – 35.000Hz , Stealth Reflex inkludert.
  • Følsomhet : 92 dB spl (2.83V/1m).
  • Nominell impedans : 4 ohm.
  • Anbefalt forsterkereffekt : 100W- 1KW, uten klipping.
  • Mål : 1713 x 747 x 791 mm (hxbxd)
  • Vekt : 610 Kg per par – netto vekt.


Foran på den skinnkledde fronten sitter to 10-tommers basselementer, over der en modul med en 6,5-tommers mellomtone og en 25 mm diskantradiator, som på sin side har rekkevidde til 35.000 hz.

I tillegg har Fenice to elementer på baksiden, Sonus faber kaller denne løsningen en Sound field shaper, og de to elementene - en 4,5-tommers mellomtone og en ringdiskant - er knyttet til kontroller på baksiden hvor man kan regulere effekten av Sound field shaper-løsningen.

Teknisk avansert
Diskantelementet foran bruker en såkalt hybridløsning med neodymium/samarium-kobolt Larsen/Goeller (puh!) ringradiator, som er koblet fra frontbaffelen med noe som ligner et viskosekammer, og montert på en mekanisk antiresonator.

Mellomtonen bruker ulike papirfibre i membranen, som drives av en 1,5-tommers svingspole og en massiv magnet.

Membranen till de to basselementener er en sandwich-konstruksjon med en kjerne av et stivt skummateriale, belagt med et sjikt av papirfibre, og drevet av en 3-tommers svingspole.

Det store dypbasselementets membran er også en sandwich-konstruksjon, hvor karbonfibre i nanostørrelse er lagt over en kjerne av et stivt skummateriale, og membranen drives av en 4-tommers svingspole. Dempet med kapton og avional, for at elementet skal oppføre seg optimalt ved høye lydtrykk.

Løsningen Sonus faber kaller Sound field shaper, kan fintrimmes med valgbar scenedybe i fem trinn, azimuth som forskyver effekten av Sound field shaper-en mot høyre eller venstre i lydbildet, og nivå.

Selve delefilteret er i følge pressemeldingen stappet med det beste man kan kjøpe for penger, som Mundorf sølv, gull og oljekondensatorer og Jantzen spoler.

Artikkelen er publisert i samarbeid med Lyd&Bilde.

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.