Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Privat
Privat les mer

Teknologi

Strandet på Kypros

Tre nordmenn skulle betale cruise, men ble nektet fordi båten har rulettbord.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nordmennene hadde flydd til Limassol på Kypros for å å ombord i et tredagers minicruise mellom Limassol og Rhodos i begynnelsen av juni. Da de gikk inn til det etablerte reisebyrået Ricky's Travel for å betale fikk de sjokk - ingen av betalingskortene til de fire i reisefølget kunne brukes.

- Vi skjønte ingenting og på reisebyrået var de fortvilt. Det kom ingen informasjon fra terminalen som hjalp oss til å forstå, sier Geir Wirkola til Dagensit.no.

Årsaken var at selv om reisebyrået disponerer kortterminalen som ble brukt, var det turoperatøren som var mottaker av transaksjonen. Siden cruiseselskapets båter har rulettbord og spillmaskiner ombord er turoperatøren satt i kategorien for spill og gambling i Visa og Mastercards systemer.

- Alle virksomheter som tilbyr spill, selv om det bare en en del av tjenesten, er pålagt å ligge i denne kategorien. Dersom de ikke har adskilte betalingssystem for spill og andre tjenester, vil hele virksomheten oppfattes som et kasino i systemet, sier Christina Lind, Norgessjef i Visa til Dagensit.no.

På grunn av den ferske, norske loven om forbud om betaling fra norske bankkontoer og betalingskort til utenlandske spillselskaper uten godkjenning i Norge fikk derfor ikke de fire nordmennene på tur betalt sine billetter.

Geir Wirkolas kone jobber selv i en norsk bank, men heller ikke hun hadde forestilt seg at den nye regelen kunne slå ut på et reisebyrå.

Hjelpen var nær
I dette tilfellet løste saken seg greit. To av de reisendes far, Kolbjørn Wirkola, bor i Limassol og kunne legge ut beløpet med sitt kypriotiske kredittkort.

- Dette er jo et stort problem. Hvis man ikke stopper det vil det skape store problemer for nordmenn i mange ulike sammenhenger, sier Wirkola, som selv er pensjonert bankmann.

Reisefølget tok ut kontanter som de brukte til utgifter under seilasen. Men Wirkola mener det ikke er akseptabelt å si at nordmenn med tilsvarende problem bare skal ta ut kontanter i en minibank og betale med dem.

- Det er jo mye mindre sikkert å gå rundt med store summer i kontanter når man er turist. Dessuten mister man beskyttelse som reiseforsikring som automatisk følger med kredittkortkjøp, sier Wirkola.

Kunne blitt bomtur
Familien Wirkolas situasjon lot seg løse, men uten lokal assistanse hadde historien fått en annen ende.

- Uten hjelp hadde vi nok blitt igjen på land, sier Wirkola.

Hun mener regelen også rammer gresk turistnæring uten grunn.

- De trenger jo alle de pengene de kan få fra turister nå, sier Wirkola.

Norske Visa-kort forbudt i Las Vegas

- Loven er skivebom

- De klarer ikke stanse oss

Mer om saken:Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.