- Massene i Asia har nå begynt å etterspørre mobilt internett, sier Sigve Brekke, sjef for Telenors Asia-virksomhet, under Telenors kapitalmarkedsdag tirsdag.

Det er gode nyheter for Telenor, siden mobilt internett skaper økte inntekter for telegiganten.

I Norden har løsninger for mobilt internett skapt fortsatt økende inntekter i et marked som for få år siden var mettet, og samme effekten kan komme i andre av Telenors virksomheter.

I Asia ligger nye, store inntekter lett tilgjengelig for Telenor.

- De mobile nettløsningene folk spør etter er ikke avanserte, det er snakk om ting som MSN. Det betyr at dette kan gjøres over 2G-nett, sier Brekke.

Telefonene må bli billigere
Dessverre ligger det som står imellom Telenor og mobilt internett til massene, utenfor Telenors kontroll.

- Hovedutfordringen er håndsettene. Prisene på smarttelefoner må ned, sier Brekke.

I dag koster en smarttelefon i Thailand rundt 400 amerikanske doller.

- Vi venter på at kineserne skal lage en billigere telefon, til rundt 100-150 dollar. Hvis de gjør det, kommer markedet til å ta seg opp, sier Brekke.

Prisene på smarttelefoner har allerede falt 40 prosent siden 2008.

Inntjeningen øker kraftig
Det er ikke snakk om et lite marked som venter på Telenor.

I Malaysia er det det per andre kvartal 2010 bare 28 prosent aktive databrukere. I Thailand er andelen 17 prosent, i Bangladesh og Pakistan er bare 4 prosent aktive databrukere.

- Vi ser at når kunder går fra vanlig mobil til smarttelefon øker vår inntjening på denne kunden (arpu) med 15-20 prosent, sier Brekke.

I andre kvartal var andelen datatrafikk av Telenors mobilinntekter lave i både Malaysia (6 prosent), Thailand (3 prosent), Bangladesh ( 2 prosent) og Pakistan (1 prosent).

Det hører med til historien at i mange asiatiske land er fast internett lite utbygd. Mobilt internett blir derfor eneste alternativ, og det kan gjøre mobile løsninger enda viktigere for Telenor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.