Teknofrelste oppfinnere har lenge varslet fremveksten av det de har kalt Tingenes Internett. Tankegangen er at alle ting etterhvert har en databrikke eller sensor som formidler informasjon. Dermed kan for eksempel kjøleskapet vite hva slags varer som er på innsiden, og lage forslag til matretter basert på hvilke ingredienser som er tilgjengelige, eller forslag om at man snart må kjøpe ny melk.

Men spørsmålet har vel vært om man trenger å gjøre enkle ting som å åpne kjøleskapsdøra vanskeligere ved å involvere teknologi. For å sette i gang innovasjon og utvikling til hvordan ting kan bli nyttige ved hjelp av datastyring, har den britiske databrikkedesigneren ARM Holdings bestemt seg for å hjelpe folk i gang.

Kjøp en pakke
Til New York Times sier selskapet at man ikke skjønner alle mulighetene som ligger i denne type teknologi når den er i en tidlig fase.

Derfor har selskapet laget et program kalt mbed, som selger en pakke med mikrokontrollere for snaut 400 kroner. En mikrokontroller er en programmerbar prosessor som benyttes i elektroniske kontroll- og målesystemer.

I pakken får man med programvaren som styrer mikrokontrollene, og man kan koble den til med andre ting som gyroskop, kamera, skjermer og termometere.

Pakken med maskinvare og programvare gjør det lettere å ta i bruk og eksperimentere med teknologien, i stedet for å bruke tid på å skjønne hvordan den skal styres eller programmeres, sier Simon Ford fra ARM til avisen.

- Jeg ble fascinert av det faktum at folk i mikrokontrollerindustrien ikke er de folkene som kommer til å finne opp hva de skal brukes til. Om du har en kar som kan noe om mikrokotrollere og en grisebonde som kan noe om griser, er det grisebonden som vil skjønne hvordan han kan innføre automatisk mating så han kan sove lengre, sier Ford.

Mange muligheter
- Jeg vil finne ut hvordan man får folk til å eksperimentere. Kanskje en reperatør av vaskemaskiner kommer til å finne ut hvordan maskinene kan melde tilbake til han, og revolusjonere maskinen slik at han får en konkurransefordel. Poenget er at jeg ikke vet hva de blir brukt til, sier Ford.

Så langt har tusener har bestilt settet fra fabrikken.

Mbed-enheten kan plugges rett inn i en usb-port på en datamaskin, og brukerne kan enten lage egne proggrammer eller laste ned ferdige mobuler fra mbeds nettside.

- Teknologi er bare kult hvis det løser et ordentlig problem. Forhåpentligvis er dette en fin måte å få teknologi ut til folk på. Det begynner å bli stort i Japan, og det er interessant, sier Ford.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.