Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

trondheggelund.no
trondheggelund.no les mer

Teknologi

Staten stopper Petter Smart

En av tre mener skattereglene straffer gründere.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I en undersøkelse gjort av Tns Gallup for Ergo Group sier 22 prosent av de spurte at norske myndigheter legger til rette for innovasjon i liten eller svært liten grad.

14 prosent mener myndighetene legger godt til rette.

Undersøkelsen er basert på svar fra 250 bedriftsledere, 250 mellomledere og 500 ansatte uten lederansvar i Norge i september.

Det næringslivet i følge undersøkelsen ønsker seg mest er stabile rammevilkår for innovasjon (58 prosent). Men også pengestøtte (46 prosent) og billige lån (33 prosent) kommer langt opp på ønskelisten.

- Straffer gründere
Samtidig viser undersøkelsen at 34 prosent mener at norske skatteregler direkte straffer gründere.

- Vi som er etablerte aktører kan jo hjelpe oss selv, men vi er også avhengige av underskogen av gründere med gode ideer. Og denne undersøkelsen viser at det er dem systemet er mest til hinder for, sier konsernsjef Terje Mjøs i Ergo Group.

Han mener det offentlige har et visst ansvar for å legge til rette for innovasjon utenfor de store selskapene.

- Innovasjoner innen it forgrener seg til resten av næringslivet. Myndighetene hjelper til i andre bransjer, så de burde i det minste modernisere regelverket, sier Mjøs.

Kjenner ikke Innovasjon Norge
Innovasjon Norge er etaten som skal bidra til at norske bedrifter og gründere kan drive med innovasjon. Men blant de spurte i Innovasjonsundersøkelsen kommer ikke Innovasjon Norge godt ut.

Hele 40 prosent vet ikke hva Innovasjon Norge bidrar med, og 21 prosent er misfornøyd. En tredel av de spurte er fornøyde med Innovasjon Norge.

Av topplederne er bare én prosent fornøyd med Innovasjon Norges innsats.

Misfornøyd med egen innsats
De aller fleste som ble spurt i denne undersøkelsen mener andre bedrifter er bedre på innovasjon enn deres egen. 36 prosent mener næringslivet er den største bidragsyteren til innovasjon i Norge, mens 18 prosent mener det er forskningsinstitusjonene.

Samtidig svarer bare fire prosent at egen bedrift er innovativ. Hver fjerde av de spurte sier at de ikke vet om egen bedrift driver med innovasjon.

Les også:
- De skarpeste hodene jobber ikke for deg
Aaserud krever substans

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.