Petter Jensen (45) mottok en mobilregning på 6000 kroner etter en ferieuke i New York. Til sammenligning kostet flybilletten rundt 4000 kroner.

-Jeg fryktet en stor mobilregning på mellom 2000 og 3000 kroner. Men det ble mye verre enn jeg fryktet. Å laste ned en megabyte kostet jo faktisk hele 100 kroner i New York. Jeg visste at det var dyrt, men ikke at totalsummen skulle bli så stor. Det er horribelt at man må betale mer enn ti ganger mer for databruken om man er i New York enn i Oslo eller London. Dette er rene landeveisrøveriet, fordi prissettingen har ingenting med ekstra kostnader å gjøre, sier Jensen til DN.

New York-turisten Petter Jensen opplyser at han brukte mye data på nedlasting av karttjenester i New York.

- Problemet er at man ikke vet hvor mye datakapasitet man til enhver tid bruker, sier Jensen.

Rekord i klager
I Norge er prisen på megabyte avhengig av hva slag abonnement kundene har - eksempelvis har mobilselskapene tilbud om at kundene kan surfe så mye man vil ned til maksimalt ni kroner dagen.

Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon registrerer rekord i antall klager på mobildata-regninger. Av årets klager utgjør nesten 80 prosent dyre mobildataregninger fra utlandet.

Mange av klagene gjelder mobilregninger på 5000-7000 kroner, men enkelte har ifølge DN fått mobildataregninger på over 40.000 kroner. I de aller fleste klagene får ikke kundene medhold av nevnden.

Frykter store regninger
Seksjonssjef Bente Øverli i Forbrukerombudet frykter at mobilregningene vil øke dramatisk for nordmenn som i høst-ferien reiser til land utenfor EU som opprettholder sitt data-forbruk på sine smarttelefoner.

- Når ungdom reiser til land i Syden, som eksempelvis Egypt i høstferien, og surfer like mye på mobiltelefonen som de er vant med hjemme, da går taksameteret. Problemet er at ungdommene tror ofte at de kan ha den samme mobiladferden i utlandet som de har i Norge, sier Øverli til DN.

Les også: Slik får du lavest mobilkostnader


EU kjefter på mobiloperatører

Reagerte med "sjokk og forferdelse"
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.