- 30. juni 2011 vil bli den store nedlastningsdagen. Laster man ned denne dagen klokken 23.59 versus 1. juli klokken 00.01 er det 25 prosent prisforskjell, sier skatteprofessor Ole Gjems-Onstad på BI.

Igår kom nyheten om at regjeringen vil innføre en flat moms på 25 prosent på elektroniske tjenester som kjøpes av nordmenn fra utenlandske tilbydere. Momsen må etter all sannsynlighet inndrives ved at de utenlandske nettstedene har momsavtale med den norske staten

Les også: Norsk skatt på App-store og Spotify

Gjems-Onstad mener at de som håpet at e-bøker skulle fritas fra moms, slik fysiske bøker er i dag, ikke bør ha de store forhåpningene.

- Dette er setter spikeren i likkisten for tanken om at e-bøker skulle være fritatt for moms, sier han.

Han understreker at han ikke er mot prinsippet med momsing av elektroniske tjenester.

- Det er vanskelig å være mot det uten å ha akutt skatteallergi. Det er ikke logisk at de som selger fra utlandet skal slippe unna moms når de norske ikke gjør det. Men, det er klart, dette er jo en skatteskjerpelse, sier han.

Vanskelig å ta tak i
Han mener imidlertid at et av problemene med de nye reglene er at de kan øke bruken av såkalt "consumer to consumer"-bruk, også kalt fildeling.

- Dette belønner enda sterkere at man stjeler, nemlig at man laster ned uten at man betaler noe for det. Etter 30. juni slipper du i tillegg moms hvis du stjeler, sier han.

Heller ikke innenfor EU er fildeling avgiftsbelastet.

- Forbrukerrådet sier at det er vanskelig å ta tak i, men tenk hvis man hadde hatt den holdningen på børsen også, sier Gjems-Onstad.

Kundene blir ikke straffet
Han tror imidlertid ikke de seriøse, utenlandske aktørene kommer til å la være å registrere seg, for å slippe å pålegge de norske kundene sine moms.

- Åpent skattesnyteri blir det mindre og mindre av, sier han.

Men dersom man som norsk kunde laster ned filer fra et utenlandsk nettsted som ikke har en momsavtale med den norske staten, trenger man ikke å bekymre seg.

- Det vil være helt usannynlig at man kan bli tatt for medvirkning til skattesnyteri. Det vil isteden være den utenlandske aktøren som vil opparbeide seg en regning, sier han.

Store beløp
Regjeringen anslår - med stor usikkerhet - at omsetningen av elektroniske tjenester fra utlandet ligger på minst én milliard kroner. De tror inntektene fra denne sektoren vil være rundt 150 millioner kroner i starten, men at den vil øke etterhvert som utbredelsen av kjøp av slike nettjenester også øker.

- Når finansdepartementet anslår proveny er det sjelden at det ligger så lavt. Sannsynligvis skal dette kraftig opp, mener professoren.

Les også: Holder Norge stramt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.