Telenors indiske partner Unitechs aksjekurs falt ti prosent i dag i kjølvannet av en mulig korrupsjonsskandale.

- Det er frykt for at tidligere utdelte lisenser kan bli trukket tilbake, sier Sunil Pachisia, visepresident i det Mumbai-baserte meglerhuset Pratibhuti Viniyog, melder Bloomberg.com

Det er en stor skandale som nå er under oppseiling, for tidligere i uken konkluderte den indiske versjonen av riksrevisjonen med at India kan ha tapt hele 1400 milliarder rupi, 31 milliarder dollar, på å selge frekvenser billig.

Blant kjøperne var eiendomsselskapet Unitech, som siden fikk Telenor inn som eier til langt høyere pris enn de selv hadde betalt for lisensen. Unitech og Telenor eier nå Uninor sammen. Andre selskaper skal også ha fått gode gevinster på videresalg av aksjer etter at de har kjøpt lisenser, melder Bloomberg.

Måtte gå
Indias telekominister Andimuthu Raja har blitt tvunget til å fratre sin stilling etter å ha blitt anklaget for å ha solgt gsm-lisenser altfor billig til selskaper han selv valgte ut, skriver Reuters.

Blant de som fikk lisenser av Raja er Uninor, Telenors indiske mobiloperatør. Nå krever opposisjonen i India at lisensene må trekkes tilbake fra operatørene og legges ut på anbud slik de skulle vært i utgangspunktet.

India fikk inn 123,9 milliarder rupi fra salg av 2G-mobilfrekvenser, og det er slike lisenser Telenor-datterselskapet eier. Da landet auksjonerte bort 3G-lisenser i mai ble prisen mye høyere, og totalt ble det hentet inn 677,2 rupi.

Neppe drastiske tiltak
Karthik Jayaraman er teknologistrateg og jobber som konsulent for selskaper som ønsker å etablere seg i vekstmarkeder. Han tror ikke denne saken kommer til å få store konsekvenser for Telenor eller Uninor.

- Det ville vært katastrofalt for India om lisensene ble trukket tilbake slik opposisjonen krever. Det er investert store summer utenlandsk kapital i indisk telekomindustri, og den må landet beholde, sier Jayaraman til Dagensit.no.

Han tror Unitech kan bli bøtelagt, men at kundene vil tilgi.

- For Telenor er nok denne situasjonen ufarlig. Kundene er mest opptatte av å få rimelige tellerskritt og dekning, så Telenor og Uninor kommer nok ikke til å merke dette på inntektene, sier Jayamaran.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.