Nettbrett, lesebrett, surfetavle eller e-tavle. Mange oversettelser har vært brukt på den nye produktkategorien med den engelske betegnelsen ”tablet”. Kort fortalt er det snakk om forvokste mobiltelefoner med trykkskjermer med størrelser mellom syv og ti tommer diagonalt.

Nettbrettene er langt mer mobile og hendige enn bærbare pc-er, samtidig som de har mer leservennlige skjermer enn mobiltelefoner. Det gjør dem velegnet til de oppgavene vi bruker pc-er og mobiltelefoner mest til. E-post, internett, e-bøker, bilder og musikk egner seg godt på nettbrett.

Som telefoner kommer de imidlertid litt til kort, ikke fordi det er vanskelig å ringe med dem, men fordi formatet ikke er hendig til telefoni og kjappe tekstmeldinger. Så nettbrettet er snarere noe som kan erstatte en mini-pc eller bærbar pc som et supplement til en mobiltelefon eller smarttelefon.

Ennå er det ikke mange nettbrett i butikkene. Men frem mot årsskiftet og frem mot våren kommer butikkhyllene til å fylles av nye og spennende modeller. Her er en liten oversikt over de som er lansert.

Apple iPad
Ble lansert i april og selv om den ennå ikke er kommet til Norge er det mange nordmenn å se med en iPad i hendene. Skjermen er på 9,7 tommer og operativsystemet er Apples iOS 4. iPad kan bruke alle apps som er laget for iPhone, men ikke alle er tilpasset den store skjermen. Siden Apple ikke støtter alle nettstandarder vil ikke alle nettsider vises som normalt. Den kan heller ikke brukes som mobiltelefon. På den andre siden har iPad en lav terskel for nye brukere og et lettfattelig brukergrensesnitt.

Norsk lanseringsdato og priser er ikke offentliggjort ennå. Leveres med 16, 32 og 64 GB lagringsplass.

Les vår iPad-test her.

 

Samsung Galaxy Tab
Nummer to på markedet og har vært i butikkene siden slutten av oktober. Galaxy Tab har en skjerm på syv tommer og er derfor enda mer mobil enn iPad, selv om skjermen er stor nok for de fleste behov. Vekten er 440 gram. Galaxy Tab baserer seg på Android 2.2 operativsystem og kan bruke alle apps som er laget for Android. Galaxy Tab er også mobiltelefon, men størrelsen gjør at den egner seg best som en sekundærtelefon.

Galaxy Tab leveres med 16 GB lagringsplass i Norge. Prisene er fra 6.500 inkl. mva. uten binding til operatør.

Les vår test: Galaktisk utfordrer

 

ZTE Light
Kinesiske ZTE begynner å selge sine telefoner og nettbrett i Norge i nær fremtid. ZTE Light har en skjerm på syv tommer og har Android 2.1 operativsystem. Vekten er 400 gram. Alle detaljer om maskinvaren er ikke offentliggjort, men det ser ut som om dette blir et veldig komplett produkt.

Kommer til Norge i desember, prisen er ikke offentliggjort.

 

HP Slate
HP begynte å snakke om sin Slate før Apple kom med iPad. Men så har også HP og Apple veldig forskjellige rutiner når det gjelder å holde fremtidige produkter hemmelige. HP har brukt veldig lang tid på å bli ferdige med Slate, muligens fordi den er basert på pc-systemet Windows 7, men den er akkurat kommet i salg i USA.

HP Slate har en skjerm på 8,9 tommer diagonalt og den veier hele 680 gram. Siden den har Windows kan den brukes til alt en pc kan brukes til, men med lavere ytelse.

Lanseringsdato for Norge er ikke offentliggjort.

 

Blackberry Playbook
Blackberry gjør ting på sin egen måte. De har tatt konsekvensen av at et nettbrett ikke kan erstatte en telefon og har lansert et nettbrett som fungerer som en kompanjong til og utvidelse av en Blackberry smarttelefon. Playbook synkroniserer informasjon via blåtann til en smarttelefon i stedet for å ha et eget oppsett. Playbook bruker et eget operativsystem og har derfor ikke samme utvalg av spill og programmer som Android og iPad.

Pris og tilgjengelighet i Norge er ikke offentliggjort ennå.

 

Toshiba Folio 100
Dette titommers nettbrettet ble lansert i begynnelsen av september. Det blir tilgjengelig i Norge i disse dager. Folio 100 har samme størrelse og vekt som iPad, men er basert på Android 2.2. Folio 100 kommer spekket med funksjoner og utstyr, men prisen er ikke avskrekkende. Rundt 3.500 kroner vil den koste med kun trådløst nettverk. Neste år kommer en utgave med mobilt bredbånd også.

Folio 100 har 16 GB lagring på den versjonen som kommer til Norge.

 

Asus Eee Pad
Allerede slutten av mai lanserte Asus to nettbrett basert på Windows 7. De to er like, men det ene har 10 tommers skjerm og det andre har 12,1 tommers skjerm. Etter lanseringen har det imidlertid vært stille fra Asus og vi vet ikke så mye mer om nettbrettenes ankomst og pris. Asus har erf#229 med å lage pc-er med trykkskjerm, men de har ikke hatt særlig stort suksess med smarttelefoner tidligere. Men ettersom de er plassert i Eee-segmentet vil de nok ikke koste for mye. Dette er foreløpig den eneste 12-tommeren som er lansert.

 

Archos
Franske Archos har tidligere spesialisert seg på mediespillere, men med dagens teknologi er steget kort over til nettbrett. Archos kommer med tre nettbrett, ett på syv tommer, ett på 8,9 tommer og ett på 10. Archos satser på Android 2.2 som operativsystem i syv- og 10-tommeren, mens 8,9-tommeren får Windows 7. Det er tydelig at Archos ser at behovet for spesialiserte mediespillere vil falle bort for mange når nettbrettene får større utbredelse.

Archos 9 med Windows er allerede å få kjøpt på nettet, mens de to Android-baserte nettbrettene kommer muligens i løpet av november. Prisene vil ligge rundt 3.500 for 10-tommeren.

 

Multicom mPAD
Norske Multicom får produsert nettbrett i Kina og selger dem på sitt nettsted. mPAD er basert på Android og har syv tommers skjerm. Prisen med både 3G og wlan blir rundt 3.490 kroner ved lansering i slutten av november.

mPADs øvrige spesifikasjoner er fullt på høyde med konkurrentene, og om programvaren er stabil og effektiv kan dette bli et norsk teknologieventyr.

 

Acer
Acer lanserte denne uken to nye nettbrett på henholdsvis syv og ti tommer. Veldig lite konkret er sagt om dem ennå, men begge skal være basert på Android 3.0. Det betyr at de ikke blir tilgjengelige før i april neste år, siden denne utgaven av Android ikke er klar ennå.

Ifølge selskapets pressemelding skal de to nettbrettene ha gode skjermer og være fokusert mer på multimedia enn produktivitet, men som nevnt vet vi ikke ennå hva de legger i dette.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.