Regjeringen legger i dag frem sitt forslag til innføring av EUs svært kontroversielle datalagringsdirektiv.

- Som IKT-Norge har påpekt ved flere anledninger er regjeringen godt kjent med at det pågår en revidering av direktivet i EU og det er derfor opplagt at vi må vente på utfallet av dette sier Direktør for internet og nye medier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge i en pressemelding.

I dag legger justisdepartementet frem det såkalte datalagringsdirektivet (DLD). Dette er et direktiv som dikterer at norske telekomtilbydere må lagre trafikkdata om alle kunder i tolv måneder (se faktaboks).

Dld handlet i utgangspunktet om at politiet skal få enklere tilgang til trafikkdata i etterforskningsøyemed og forebyggende arbeid mot terror. Men ifølge IKT Norge må vi også regne med at institusjoner som NAV, Finanstilsynet og til og med advokater vil få tilgang til dataene.

- Datalagringsdirektivet truer blant annet personvernet og kildevern, og det er med rette pekt på hvor lett det vil være for kriminelle å omgå direktivet, sier Waterhouse.

I EU har flere land nektet å innføre EUs datalagringsdirektiv og kjent det grunnlovsstridig. Derfor har EU-kommisjonær Cecilia Malmström satt i gang en revisjon av EUs datalagringsdiretiv.

- Kommisjonær Cecilia Malmström peker på at det vil komme endringer i direktivet etter den pågående prosessen. Det fremstår nærmest som en desperat handling av Arbeiderpartiet å skulle tvinge dette frem nå, spesielt med tanke på at det kan bli endret betydelig på flere sentrale punkter sier Waterhouse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.