19 år gamle Jonas Braathen fra Sarpsborg er innehaver av nettadressen wikileaks.no.

Braathen registrerte nettadressen i 2009 og bruker den nå til å speile WikiLeaks' sentrale nettsted. Det fremkommer blant annet av Norids domeneregister at han er innehaver av nettadressen.

Til Ny Tid sier Braathen at han har høstet mye ros for sin støtte til WikiLeaks.

– Jeg har mottatt e-post fra flere som takker for at jeg registrerte domenet, samt en IT-bedrift i Tromsø som tilbød seg å bistå i forbindelse med opprettholdelse og beskyttelse av nettstedet. Heldigvis er det tusenvis av engasjerte som har satt opp speilsider, slik at sensur av WikiLeaks er så å si umulig, sier Braathen.

- Stort behov
Braathen, som er bosatt i Trondheim, mener det er viktig at WikiLeaks ikke blir kneblet.

– WikiLeaks gjør det enkelt for dem som sitter inne med informasjon om uetiske handlinger å gjøre den offentlig kjent, uten at kilden selv blir pekt ut som budbringer. Bare mengden informasjon som er blitt sendt inn til WikiLeaks, forteller oss at det er et stort behov for en slik aktør. WikiLeaks lar seg ikke true av makten og bringer oss et skritt nærmere ekte pressefrihet, sier den unge mannen.

Han registrerte nettadressen hos selskapet Domeneshop i Oslo. Styreformann Dag Øien opplyser at selskapet ikke har fått henvendelser fra noen som ønsker nettstedet sperret.

– Det skal mye til å stanse en slik tjeneste. Vi måtte i så fall se nærmere på hvilken argumentasjon som ble brukt. En sperring krever en klar juridisk begrunnelse, sier Øien.

Avhoppere starter nytt nettsted

Flere tidligere WikiLeaks-medarbeidere har vendt ryggen til grunnleggeren Julian Assange og planlegger nå å starte et rivaliserende nettsted.

– Nøkkelpersoner har hoppet av i protest mot den kontroversielle lederen Julian Assange, skriver Dagens Nyheter.

Den nye tjenesten har vært forberedt lenge og mandag lanseres Openleaks, også det et nettsted for varslere og lekkasjer.

– Vårt langsiktige mål er å bygge en sterk og transparent plattform til støtte for varslere, både teknisk og politisk, og samtidig oppmuntre andre til å starte lignende prosjekter, sier en av mennene bak prosjektet, som ønsker å være anonym.

– På kort sikt handler det om å få den tekniske infrastrukturen ferdig og sørge for at organisasjonen fortsetter å være demokratisk styrt av alle medlemmer, ikke begrenset til en gruppe eller en enkelt person, sier kilden.

Flere av dem som var med på å starte opp WikiLeaks har tidligere markert sin misnøye med Julian Assange, som de mener er for egenrådig.

Samme mål
Assange sitter varetektsfengslet i London, anklaget for seksuelle overgrep i Sverige, og flere tidligere medarbeidere misliker sterkt måten han har håndtert saken på.

Assange har hevdet at anklagene fra Sverige er et ledd i en svertekampanje mot ham, satt i scene av amerikanske myndigheter for å stanse WikiLeaks fra å offentliggjort flere hemmeligstemplede, amerikanske dokumenter.

Folkene bak Openleaks understreker at de har samme mål som WikiLeaks.

– De to virksomhetene ligner hverandre i den forstand at begge fokuserer på å gjøre det mulig for varslere å anonymt kunne bringe informasjon ut til allmennheten, sier en av dem som står bak det nye nettstedet.

Les også: Hackergruppen «Anonymous» stoppet Visa


Hackere angriper Mastercard


Vil anmelde Visa for WikiLeaks-blokkering (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.