Protestangrepene mot nettsteder som har avviklet forbindelsene til Wikileaks de siste to ukene fortsatte igår. Nettstedet til kredittkortselskapet Mastercard var utilgjengelig for 22 prosent av brukerne i nesten to timer igår formiddag, skriver Dagens Næringsliv.

«Hacktivister»
Datahackerne har prøvd å angripe den amerikanske nettbokhandelen Amazon, som i en kort periode leverte datatjenester til Wikileaks. Selskapets dataingeniører har klart å stoppe angrepene mot de amerikanske datasystemene, men de europeiske er mer sårbare. Flere av de europeiske Amazon-sidene var nede i en periode igår. Amazon skyldte på maskinvareproblemer og benektet at hackerne hadde lyktes med angrepene.

- Det har vært jobbet med å finne svakheter i flere systemer, deriblant Amazons. Det har vi klart. De italienske, franske og østerrikske utgavene er åpne for angrep. Vi har ikke bestemt oss. Det er uenighet, sier «an0nbit», som er tilknyttet den europeiske hackergruppen «AnonOps» til Dagens Næringsliv.

Anarki på nettet
To av nettstedene som hackerne har benyttet for å utføre angrepene, ble utsatt for angrep igår og var ikke tilgjengelig igår ettermiddag.

- Vi utsettes for samme mynt. Dette er geriljakrigføring på internett, sier «an0nbit», som karakteriserer seg som en «hacktivist».

Det var opprinnelig en hard kjerne med hackere som lyktes i å angripe nettstedene til Visa og Mastercard i forrige uke. Men programmet som brukes, «Low Orbit Ion Cannon», ble gjort tilgjengelig på nettet for hvem som helst og kan brukes fra vanlige datamaskiner. Over 66000 amatørhackere har lastet ned programmet som har blitt brukt til angrepene, og det er ikke lenger en organisert gruppe med definerte mål eller strategier.

Fortsatt er det enighet om å støtte Wikileaks grunnprinsipper om å gjøre informasjon tilgjengelig på internett, men det er også utbrytergrupper som ønsker å etablere rent kaos og anarki på internett.

Mobiliserer før rettsmøte
Det er flere selverklærte talspersoner for datahackerne, men det er usikkert om hvor store grupper de representerer. «An0nbit» sa igår at det pågår diskusjoner om å organisere et større angrep mot offentlige britiske og svenske nettsteder i tillegg til Amazon.

Et eventuelt angrep vil skje etter at det blir klart om Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange blir fengslet videre, utlevert til Sverige eller satt fri.

- Vi klarer oss med godt under 1000 aktive datamaskiner med verktøyet installert for å ta ned vanlige nettsteder. Skal vi ta Amazon eller tilsvarende, må vi ha minst 30.000 brukere for å være effektive. Jeg kan ikke si om dette vil skjer eller ikke. I dag blir en viktig dag, sier «an0nbit».

Wikileaks-samarbeid
Et forslag som har fått bred støtte i halvoffentlige diskusjonsgrupper, er å bruke hackernes kompetanse til å gå løs på Wikileaks' upubliserte dokumenter. Av over 250.000 dokumentene fra amerikanske ambassader, er under 1500 så langt offentliggjort.

- Vi har gitt Wikileaks' fiender et blått øye. Spillet har endret seg. Når det skjer, må vi også endre våre strategier. Vi skal bruke så store ressurser som nødvendig for å gjøre dokumentene tilgjengelig på en måte alle kan forstå. Bruk misledende kategorier og tagger for å spre informasjonen; alt fra «bieber» til «tea party», skriver gruppen med henvisning til to av årets mest populære søkebegreper på internett.

Kritisk til Facebook-makt
De sosiale nettverksstedene Facebook og Twitter beskyldes for å blokkere og sensurere informasjon om Wikileaks-lekkasjene og protestangrepene mot nettsider den siste uken. Nå øker motstanden mot disse selskapene hos brukere.

- Facebook har større makt til å bestemme hvem som kan snakke og bli hørt rundt hele verden enn noen høyesterettsdommer, konge eller en president. Det er viktig at Facebook bruker denne makten på en ansvarlig måte og sørger for mer ytringsfrihet og ikke mindre, sier rettsprofessor Jeffrey Rosen ved George Washington University til New York Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.