Wikileaks-grunnlegger Julian Assange ble igår innvilget en kausjon mot 200.000 pund. Senere på kvelden påkjærte aktoratet kjennelsen om løslatelse og må nå tilbringe ytterlige 48 timer i varetekt inntil ankesaken blir behandlet. Hvis den ikke blir tatt til følge, kan Assange tilbringe de neste ukene på et privat gods i Suffolk nord for London - med daglig meldeplikt og delvis husarrest.

- Jeg og min kone bor der. Det har vi gjort lenge, og vi skal passe godt på Julian Assange, sa en smilende godseier Vaughan Smith til DN et par minutter etter at kjennelsen ble avgitt igår.

Som leder av den britiske presseklubben Frontline, har Smith nå valgt å huse Wikileaks-sjefen personlig mens voldtektspåstandene etterforskes videre i Sverige.

Iført den samme mørke dressen som under forrige rettsmøte entret Julian Assange igår ettermiddag forhørsretten i London. Fra et lite glassbur omgitt av tre kraftige sikkerhetsvakter fulgte han det timelange rettsmøtet nesten uttrykksløst. Alle de rundt 40 stolene i det lille rettslokalet var fylt av journalister, og journalister satt strødd rundt på gulvet. To av rundt 50 journalister fikk sitte i selve vitneboksen under rettsmøtet.

Surret med papirer
Assange er etterlyst av svenske myndigheter i forbindelse med to påståtte tilfeller av seksuelle overgrep. Dommeren skulle igår igjen ta stilling til den svenske utleveringsbegjæringen. Saken har ingen direkte forbindelse med lekkasjene av dokumenter av Wikileaks, men amerikanske myndigheter uttrykte glede da Assange ble arrestert forrige uke.

Nå kan trolig Assange være delaktig i videre lekkasjer av amerikansk diplomatpost fra sitt nye oppholdssted i London. Dommeren ga igår aktor Gemma Lindfield hard medfart for måten hun hadde motsatt seg en løslatelse av Assange i forrige uke.

Ett av argumentene var at britisk politi angivelig ikke visste hvordan Assange hadde kommet seg inn i Storbritannia. Dette ble av dommeren tolket som at Assange hadde sikret seg illegal adgang til landet.

- Jeg vet ikke hvem det var sin skyld. Faktum er at denne påstanden var et svært tungtveiende argument for å ikke gi løslatelse mot kausjon i forrige uke. Dette eksisterer ikke lenger, sa dommeren.

Igår ble det dokumentert at Assange hadde fløyet til London på normalt vis fra Sveits, og at det var britiske myndigheter som hadde surret med papirarbeidet.

Han understreket videre at selve bevisspørsmålet i den svenske saken er av interesse for å vurdere om Assange kan løslates eller ikke.

- Avgjørelsen min i forrige uke om å ikke løslate ham mot kausjon var en marginal avgjørelse. Det er ikke noe som har kommet opp som styrker grunnlaget for å holde ham i varetekt, konstaterte dommeren.

Får meldeplikt
Det mest avgjørende var imidlertid at Assange til dette rettsmøtet stilte med en adresse der han ville oppholde seg dersom han ble løslatt. Leder for presseklubben Frontline, Vaughan Smith, har hatt tett kontakt med Assange de siste månedene. De gangene han har gitt pressekonferanser, har det vært ved denne klubben. Det var også i klubbens lokaler at Assange oppholdt seg da han var i skjul i ukene før pågripelsen. Men selv om Assange trolig får oppholde seg i frihet, vil det skje med en rekke restriksjoner. Han må melde seg for politiet daglig, en 15 minutters spaserturen fra godset i Suffolk.

Videre må han holde seg innendørs mellom klokken 22 og 02 samt mellom 10 og 14 hver dag.

Før han løslates må det innbetales en kausjon på 200.000 pund, nær 1,9 millioner kroner, noe som kan ta tre døgn å få overført, ifølge hans støttespillere.

Les også: Finansierer WikiLeaks fra graven (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.