– Jeg håper å kunne fortsette arbeidet mitt, og jeg vil fortsatte å bedyre min uskyld i saken, sa Assange til pressekorpset som møtte ham på trappene til domstolsbygningen i London torsdag kveld.

Assange takket «alle mennesker rundt i verden som har hatt tro på meg, og som har støttet teamet mitt mens jeg har vært borte».

Assange ble satt fri få timer etter at en domstol i London torsdag avviste påtalemyndighetens forsøk på å stanse løslatelsen av Assange.

– Om ikke rettferdigheten alltid seirer, er den i det minste ennå ikke død, sa Assange om det britiske rettvesenets behandling av saken.

– Ventes løslatt torsdag
Dommer Duncan Ouseley framholdt under rettsmøtet torsdag at Assange neppe vil forsøke å flykte fra Storbritannia.

– Domstolen behandler ikke denne saken på grunnlag av at dette er en rømling som ønsker å unngå avhør og rettsprosess, sa dommeren.

Under høringen la dommeren ned forbud for publikum mot å kommunisere via Twitter. Kjennelsen om løslatelsen falt like før klokka 14 norsk tid.

Husarrest
Det er knyttet svært strenge betingelser til løslatelsen, som delvis husarrest og elektronisk «fotlenke». Assange må også betale en kausjon på 200.000 pund (1,9 millioner kroner), samt 40.000 pund i skriftlige garantier.

I torsdagens kjennelse ble betingelsene noe endret, men endringene skal kun gjelde hvor ofte Assange må møte opp på politikammeret i nærheten av herskapshuset i Suffolk der han nå skal innkvarteres.

Huset tilhører journalisten Vaughan Smith, en tidligere offiser i det britiske forsvaret og mannen bak presseklubben Frontline Club.

Klubben har delvis fungert som base for Assange etter at WikiLeaks offentliggjorde 250.000 hemmelige amerikanske diplomatdokumenter på sine nettsider.

Uklart om anke
Assange ble satt i varetekt i Storbritannia fordi han er siktet for seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige, og svenske myndigheter ønsker ham utlevert.

Utleveringsbegjæringen fra Sverige skal behandles i retten 11. januar.

Torsdag vakte det oppsikt at representanter for svensk påtalemyndighet uttalte til avisa The Guardian at de ikke var innblandet i beslutningen om å anke løslatelsen av Assange.

– Avgjørelsen ble tatt av det britiske aktoratet. Svensk påtalemyndighet har ikke rett til å ta avgjørelser innen Storbritannia. Det er fullt og helt opp til britiske myndigheter å håndtere det, sier kommunikasjonsdirektør Karin Rosander ved den svenske påtalemyndigheten.

Tiltale i USA?
Assanges advokatteam reagerer sterkt på opplysningen ettersom representanter for britiske myndigheter har sagt at det var Sverige som ønsket å anke løslatelsen.

Den britiske riksadvokaten sa torsdag at anken ble fremmet av britisk påtalemyndighet på vegne av Sverige, men uten at svenske myndigheter har kommet med en direkte forespørsel.

Assange risikerer også å bli tiltalt i USA. Amerikanske myndigheter forsøker å samle bevis for at han har samarbeidet med den amerikanske soldaten Bradley Manning som er mistenkt for å ha lekket forsvarsmateriale til WikiLeaks. Hvis Assange oppmuntret eller hjalp Manning, og ikke bare var en passiv mottaker, risikerer han å bli tiltalt for å ha medvirket til lekkasjen.

Les også: Michael Moore vil bla opp for Assange (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.