Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Teknologi

Norsk selskap blokkerer for Wikileaks

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Medier verden over har omtalt Visas bannlysing av Wikileaks, varslernettstedet som den siste tiden har operert fra London.

Men det er her i den islandske hovedstaden kampen egentlig har funnet sted - ikke mellom Visa og Wikileaks, men mellom det norsk-danske finanskonsernet Teller as og Wikileaks' islandske betalingsleverandør Datacell, skriver Dagens Næringsliv.

Og uten å kunne dokumentere at Wikileaks har gjort noe straffbart, har Teller nå sperret for kredittkortbetalinger verden over i frykt for et mulig omdømmetap hos hovedkunden Visa.

Nå vil Datacell, som i høst tok på seg å håndtere Wikileaks' donasjoner verden over, saksøke Teller.

- Du kan si at jeg har brukt 150 prosent av arbeidskapasiteten min på Wikileaks. Det vi har blitt utsatt for av Teller er ubeskrivelig. Søksmålet vil bli innlevert før julaften, sier grunnlegger Olafur Sigurvinsson til DN.

Fysisk stengt
7. desember varslet Visa gjennom en pressemelding at det hadde «tatt steg for å suspendere Visa-betalinger gjennom Wikileaks hjemmeside i påvente av videre undersøkelser rundt forretningsdriften».

Visas tok så kontakte med det norsk-danske selskapet Teller, som i to uker fysisk har stengt muligheten for å overføre penger med kredittkort til Wikileaks.

Det er norske banker som utsteder Visa og Mastercard til sine kunder. Når kortet er utstedt er det imidlertid Teller som står for betalingsformidlingen mellom de mange tusen brukerstedene i Skandinavia.

- Synes det er oppsiktsvekkende
- Denne dagen hadde vi alene mottatt 130.000 euro i donasjoner for Wikileaks. Det var jo en enorm oppmerksomhet rundt nettstedet, og mengden donasjoner var økende. Det er jo opplagt at denne handlingen fra Teller har fratatt Wikileaks muligheten til store inntekter. Men jeg spør meg om grunnlaget. Så langt kan vi ikke se at vi har gjort noe galt. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at et norsk selskap opptrer som en politisk aktør på vegne av Visa, sier Sigurvinsson til Dagens Næringsliv.

Den midlertidige suspensjonen av Datacell og dermed Wikileaks skulle opphørt torsdag forrige uke. Ifølge Olafur Sigurvinsson har han ikke fått opplyst hvor lenge suspensjonen nå likevel føres videre.

Les også: Finansierer WikiLeaks fra graven

Sp-statssekretær dukket opp i WikiLeaks

- USA har kalt sammen storjury i Assange-saken

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.