2.000 datamaskiner i Norge var tirsdag infisert av det digitale brekkjernet som åpner døra for tyvene.

- Hvis folk oppdager noe uvanlig ved innloggingen, eller ved selve nettbanken, er det viktig å ta kontakt med banken så raskt som mulig. Det samme gjelder hvis det skulle oppdages ukjente transaksjoner, sier Knut Kvalheim som er daglig leder i Bankenes Standardiseringskontor (BSK) i en pressemelding.

I følge NRK oppdaget bankene allerede i forrige uke at noe unormalt var på gang.

De siste dagene har bankene registrert stadig flere infiserte datamaskiner. Tirsdag morgen var nærmere 2.000 datamaskiner i Norge infisert med en trojaner som kalles SpyEye. 200 uvitende kunder brukte infiserte maskiner til å logge seg inn i bankene i løpet av dagen. Dette har resultert i at trojaneren har gjennomført to transaksjoner, opplyser Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Dette skal har resultert i to tilfeller av tømte kontoer.

I tillegg har bankene klart å stoppe flere andre transaksjoner i tide.

– Et titall betalinger er forsøkt gjennomført, men bankene har stoppet de fleste, sier Kvalheim.

Trojaneren SpyEye har vært på markedet i over ett år. Men trojanere som brukes som brekkjern inn i norske nettbanker, har hittil hatt lite omfang. Bankene oppfordrer folk til å sikre datamaskinene sine med programvare for å sperre trojanere. Trojaneren SpyEye biter kun på datamaskiner som kjører Windows-operativsystemer. Linux- og Mac-brukere slipper å bekymre seg.

Trojanere er ikke datavirus, men dataprogrammer som åpner en bakdør på brukerens datamaskin. Bakdøren brukes til å stjele for eksempel passord. Trojanere utgir seg for å være noe helt annet enn de er, for eksempel et nyttig program, for å lokke brukeren til å installere det.

Les også: Ti måter å spare i bank (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.