- De tar penger som vi skulle brukt til utbygging i distriktene og gir dem til to operatører som sier de skal bygge et nett i de fire største byområdene i Norge, sier Harald Krohg som har ansvar for regulatorisk spørsmål i Telenor Norge.

Han er rasende på de politiske prioriteringene i Samferdselsdepartmentet.

Telenors mann sår tvil om Network Norway og Tele2s intensjoner, og mener historikken viser at de to er langt unna å nå de utbyggingsmålene de kommuniserte for fire år siden.

- Da sa de at de var godt på vei til å bygge ut 400 til 500 basestasjoner, men da jeg telte opp i dag hadde de kun 375 basestasjoner, sier Krohg. Nå mener han det er viktig at offentligheten får innsyn i hvilke avtaler som ligger til grunn for overføringene av penger fra Telenor og Netcoms kunder til eierne av Tele2 og Network Norway.

- Deler ut pengene på forskudd
Dette gjør at Telenor nå ønsker innsyn i utbyggingstakten til de to konkurrentenes nettverk og avtalene mellom dem og myndighetene.

- Det viktigste fremover er at det blir mulig for offentligheten å følge med på om avtalen mellom Network Norway, Tele2 og staten om hva de skal levere, sier Krohg og legger til at det i vedtaket står det er at er bygget i henhold til en revidert plan. En plan han altså ønsker innsyn i.

- Tviler dere på at myndighetene ønsker det tredje mobilnettet?

- Jeg tror myndighetene ønsker det tredje mobilnettet veldig sterkt, og at de derfor deler ut pengene på forskudd. Men det virker som de ikke har noen virkemidler for å følge opp om Network Norway og Tele2 leverer.

Departementet hørte på de små
Bakgrunnen for Telenors sinne er at Samferdelsdepartmentet igår avgjorde en langvarig strid om termineringspriser (se faktaboks til høyre) mellom de seks nettverksopertørene i norsk mobilbransje.

Kort fortalt er termineringspriser det operatørene tar av konkurrentene for å la kundene prate med andres abonnenter. Network Norway og Tele2 har lenge fått lov til å kreve mer i termineringspriser enn konkurrentene, under den forutsetningen at pengene går til å bygge ut det som skal bli Norges tredje mobilnett.

Telenor og Netcom mener Network Norway og Tele2 alt har fått sin utbygging fullfinansiert. Gårsdagens vedtak betyr i praksis at de to kan kreve inn 300 millioner mer i terminineringsavgifter enn det de kunne på bakgrunn av Post- og Teletilsynets (NPT) vedtak sist høst. Årsaken er at de får kreve høyere termineringsavgifter i en lengre periode enn det NPT først vedtok.

Netcom-sjefen: - Ett år går veldig fort
Selv om Netcom i likhet med Telenor ikke er fornøyd med vedtaket, velger de å se stort på det.

- Vi er helt uenig med vedtaket, men ett år går veldig fort, sier Netcom-sjef August Baumann til Dagensit.no.

Gårsdagens vedtak er endelig om ikke noen av partene velger å ta det inn for rettsvesenet. Telenor vil ikke kommentere om saken havner hos retten.

- Den diskusjonen har vi ikke tatt ennå, sier han. Krohg mener det først og fremst er en politisk avgjørelse.

- Det Samferdselsdepartementet sier at de mener det riktig at våre og Netcoms kunder betaler for dette.

Kutter i distriktene
Etter vedtaket ble kjent var Telenor raskt ute med å si at selskapet nå trekker ut kontakten for en rekke utbyggingsprosjekter i distriktene. Krohg frykter ikke at den responsen kommer til å få selskapet til å fremstå som dårlige tapere.

- Vi har fått en ekstraregning på i overkant av 170 millioner kroner de neste to årene, og de pengene er vi nødt til å hente fra noe sted, forklarer Krohg, og legger til at dette stopper prosjekter i 20 kommuner..

Network Norway har ikke besvart DN.nos henvendelser torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.