I Norge finnes det en rekke regionale fibernett som gir heftige hastigheter for bedrifter og privatpersoner som er tilkoblet. Men disse nettene har ikke hengt sammen og kunnet selge datatransporttjenester over lengre avstander. Nå er Hafslund Venture med på å etablere selskapet Fiber Norge AS, som skal knytte sammen de regionale nettene til et nasjonalt nett for å sikre bedre avkastning for de lokale utbyggerne.

– Regionale fibereiere har tatt store investeringer i fiberutbygging, ofte uten å få den nødvendige inntjeningen. Ved å knytte de lokale nettene sammen etablerer vi et konkurransedyktig, felles nett for kunder som har behov for å transportere store datamengder og lange avstander. I denne sammenheng er det viktig også å understreke at Fiber Norge ikke selv skal eie noe fibernett, opplyser investeringsdirektør Bjørn Einar Kihl i Hafslund Venture i en pressemelding.

Hafslund solgte i 2010 sitt fibernett til private equity-selskapet EQT V med svært god avkastning. Selskapet har dermed ikke egen fiber, men kan knytte nettene sammen forretningsmessig.

Nettet omtales som det tredje nasjonale høykapasitetsnettet.

– Behovet for transportkapasitet i nettet øker med mer enn 60 prosent i året, og Fiber Norge ønsker å ta sin andel av dette voksende markedet, sier Kihl.

De lokale og regionale bredbåndselskapene vil som partnere i Fiber Norge motta en forholdsmessig andel av transportinntektene, og inntjeningen på allerede foretatte fiberinvesteringer skal ifølge planene øke som følge av økt trafikk. Det nasjonale nettet skal gi lokale utbyggere stordriftsfordeler, som doble forbindelser til knutepunkter i tilfelle brudd på en linje (redundans) og felles innkjøpsavtaler, og økt inntjening gjennom økt trafikk.

Les også: Tjener 900 millioner på fibersalg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.