De har strømmet ut døren på Oslo Børs i flokk de siste årene. Programvareselskapet Mamut ser ut til å bli it-selskap nummer 28 eller 29 som på ulikt vis forsvinner fra Oslo Børs siden 2006, litt avhengig av hva du teller med. Det er flere selskaper enn det er igjen på børsen, og over halvparten av de 43 som var på børs i 2006.

- Det er en viss kultur her i Norge for at teknologiselskaper selges, sier Espen Torgersen, analytiker i Carnegie.

Han mener mange it-selskaper har havnet i en ond sirkel, der lite handel og interesse fører til at meglerhusene slutter å følge dem, som igjen gjør at de taper kampen om aksjekjøperne.

- De får de en utfordring i kampen om oppmerksomheten, sier han.

Før budet på Mamut hadde det for eksempel bare vært 250 handler i Mamut-aksjen på et helt år, viser statistikk fra Oslo børs.

- Mange av aksjene har lav likviditet og får en større rabatt på grunn av dette. Det blir vanskelig for store aksjonærer å handle aksjen, sier Torgersen.

Han mener salg til industrielle aktører likevel ofte gir en "brukbar" utsalgsmulighet for aksjonærene, mens oppkjøpsfond ofte ikke vil by like mye.

Les også: Får 77 millioner for 16 års arbeidsnarkomani

Visma byr på Mamut

Neste selskap ut?
Hverken Torgersen eller hans analytikerkollega Peder Strand i SEB Enskilda tror it-utsalget stopper opp. Men hvem er det heteste kandidatene?

Begge analytikerne trekker frem Nordic Semiconductor som en klar oppkjøpskandidat.

- Det kommer en ny teknologistandard som heter "Bluetooth low energy" – en teknologi alle de store aktørene må inn i. Nordic Semiconductor har 76 prosent markedsandel innen "Low energy radio". Det er et sterkt industrielt rasjonale, sier Strand.

- Nordic Semiconductor er kanskje den mest aktuelle oppkjøpskandidaten. De har bevist at de har en skarp markedsposisjon innen pc-tilbehør og det står nye markedsmuligheter for døren, sier Torgersen, som kaller dette en veldig innlysende oppkjøpskandidat innen forskning og utvikling.

Flere kandidater
Strand nevner også at oppkjøpsfondet FSN Capital eier 15 prosent av Vizrt - og slike fond ønsker ofte å eie alt. Eierskap aktualiserer også en annen oppkjøpskandidat, påpeker Strand - nemlig Q-Free. Deres hovedkonkurrent Kapsch kjøpte nemlig 20 prosent av Q-Free-aksjene i 2009.

- Q-Free er en av to store aktører i et uoversiktlig og fragmentert marked, men der megatrenden innen veiprising og køhåndtering er udiskutabel, påpeker Torgersen, som også mener dette er en oppkjøpskandidat.

Torgersen nevner dessuten Atea som en fremtidig kandidat.

- Atea hadde vært et attraktivt oppkjøpscase i et noe større europeisk perspektiv. Man kan kjøpe en svært sterk posisjon i Norden. De har én hovedaksjonær og ellers en ganske åpen eierstruktur. Men prisingen er forholdsvis lav og store muligheter gjenstår, så det er kanskje ikke så sannsynlig nå, sier han.

Torgersen nevner også Opera som en mulighet, men dette tror Pedersen er mindre sannsynlig fordi selskapet samarbeider med svært mange aktører. Skulle de bli kjøpt av en gigant kan samarbeidet bli vanskeligere.

Selges som "Skype" eller som "Telenor"
Et annet interessant tilfelle er Telio. IP-telefoniselskapet har laget sin egen teknologi, som de også eksporterer. Denne kan på mange måter sammenlignes med Skype, som nettopp ble kjøpt av Microsoft for heftige summer. Google har også kjøpt opp norske Gips, og flere giganter er opptatt av ip-telefoni over nett. Kan Telio bli kjøpt opp for sin teklologi?

- Telio kan deles i to deler som er samlet i ett selskap – teknologien og operatørdriften. Teknologien er høyst anvendelige i andre markeder, men det er mer naturlig at de blir kjøpt som en teleaktør med sterk operasjonell del, sier Torgersen, med henvisning til Telios sterke lønnsomhet.

Han understreker at det å plukke ut kandidater og spå tidspunkt er forskjellige disipliner.

- Dette kan være gode oppkjøp, men det er svært vanskelig å tidsfeste når slike oppkjøp vil skje, sier han.

Her er selskapene som har forsvunnet siden 2006, eller er på vei ut:

2010/2011

* ettersom Visma er solgt to ganger og ikke var på børs andre gang teller vi ikke med dette selskapet.

På vei av børs?

Ut i 2009

konkurs i 2009

Ut i 2008:

Ut i 2007:

2006: Fire inn - åtte ut
Selskapene som gikk ut i 2006 var IBAS, Opticom, Allianse, Office Line, NextGenTel, Visma, Active 24 og Nera.

Dette året var det 43 it-selskaper på børsen, nå er det 27 igjen, inkludert REC og Dolphin, som har lite med it å gjøre, og Mamut og Ignis som trolig blir solgt. Det nærmer seg en halvering.

Les også: Får 77 millioner for 16 års arbeidsnarkomani

Visma byr på Mamut (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.