Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Teknologi

Skarp kritikk av Telenor

Post- og teletilsynet er svært kritisk til Telenors kompetanse og forståelse av sitt eget mobilnett.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Post- og teletilsynet oversendt sent fredag kveld to rapporter til Samferdselsdepartementet. Der tilsynet med ramsalt kritikk av Telenors håndtering av behovene i mobilnettet.

  • Selskapet har ikke tatt risiko ved omstart av servere alvorlig nok
  • Telenor mangler helt grunnleggende formelle prosedyrer for risikovurderinger
  • Telenor har ikke dokumentert tilstrekkelig oversikt over komponenters avhengighet av hverandre
  • Telenor kan ha mangelfulle rutiner for oppgradering av kapasitet
  • Selskapet har feilvurdert belastningen fra smarttelefoner

- Vi føler oss ikke sikre på at det er en tilstrekkelig kapasitet i nettet til å håndtere trafikken hvis det skjer flere ting samtidig, som for eksempel forrige fredag. Vi er ikke beroliget, sier avdelingsdirektør Aslaug Hagestad Nag til Aftenposten.no.

Igår fikk Telenor nok en gang problemer med å håndtere trafikken i nettet etter problemer med en server i Trondheim. Denne gangen var det i hovedsak kunder i Troms, Nordland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal som ikke kom gjennom. Forrige fredag mistet tre millioner signalet da Telenors kapasitet ble spreng.

- Dette skyldes ikke bare uflaks, sier Hagestad Nag videre.

Torsdag informerte Telenor at feilen 10. juni ble utløst av omstart på en server.

Les også: Feilen som ikke skulle kunne skje

Post- og teletilsynet skriver "PT er i rapporten kritisk til at Telenor ikke synes å ha overbevisende rutiner for omstarter av den typen som her ble utført, sammenholdt med at trafikken i nettene like før pinsehelgen var svært stor. Til sammen utgjorde disse faktorene en høy risiko som PT mener Telenor ikke tok tilstrekkelig på alvor".

Kan få juridisk etterspill
Nå mener PT det må undersøkes videre om telegiganten har brutt loven:

"Etter ekomloven § 2-10 første ledd skal tilbyderne blant annet tilby elektronisk kommunikasjonsnett og -tjenester med nødvendig sikkerhet for brukerne i fred, krise og krig, og opprettholde nødvendig beredskap. Hvorvidt denne bestemmelsen er brutt er det på nåværende tidspunkt for tidlig å konkludere på".

På pressekonferansen torsdag avviste Telenor at selskapet var bekymret for eventuelle pålegg fra tilsynet i forbindelse med kapasitetsproblemene i selskapets mobilnett.

- Det er ingen grunn til at det skal få negative reaksjoner. Det er vi relativt trygge på. Vi har hatt nær dialog gjennom hendelsesforløpet og gitt detaljert informasjon. Nå vil vi gå inn i ytterligere dialog om hvordan vi kan bidra til å sørge for at vi og andre aktører ikke kommer i en tilsvarende situasjon i fremtiden, uttalte Telenors norgessjef da.

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.