Airbnb.com begynte som en ide ingen trodde på – nesten minst av alt investorene som ga dem penger, skal man tro gründeren Brian Chesky.

Airbnb står for air bed and breakfast, luftmadrass og frokost – et konsept for billig overnatting. Nå leier de ut plass på alle typer steder, i alle prisklasser over hele verden.

Investorene håpet selskapet ville forandre planen, for ingen trodde at folk ville åpne hjemmene sine for totalt fremmede reisende.

Det er kanskje ikke så rart, i en tid der mange ikke engang tør ta haikende inn i bilen. Men så er da heller ikke folk helt fremmede når de kommer, forteller Melissa Hegge, som er ivrig bruker av nettstedet.

- Jeg har hatt folk fra Shanghai, Tokyo, Hamburg, fem stykker fra USA i sommer, og skal ha noen fra New York igjen og et eldre ektepar i september. En fra Færøyene som kom midt i uka da det ikke var hotellrom å oppdrive, forteller hun.

Les mer om Airbnb og andre tre-åringer som er verdt over 1.000.0000.000 dollar

Fra hele verden
Etter å ha lagt ut et rom i leiligheten på Airbnb.com i mars har hun fått besøk fra hele verden – og blitt venner med noen av dem.

- Jeg synes dette er en veldig kul måte å møte mennesker på. Du får henvendelser fra hele verden, og verden blir veldig liten. Det er ikke alle du er på nett med, men hun fra Hamburg skal jeg ned og møte, sier Hegge.

Hun forteller at det kreves litt av verten, så det er slett ikke er alltid man orker å få fremmede inn i hjemmet. Men hun opplever brukerne av nettstedet som gjennomgående hyggelige og sier mange jobber i kreative yrker.

Milliardvurdering
Airbnb skryter av at de nå formidler flere liggedøgn i New York enn noen av de største hotellene i byen. En vanvittig vekst på over 800 prosent ifjor har løftet investorenes forventninger, og selskapet er verdsatt til 1,3 milliarder dollar i en emisjon der de hentet inn rundt 100 millioner dollar.

Hegge jobber selv som designer og det bærer leiligheten preg av. Klientellet er da heller ikke alltid backpackere.

- Hun fra Shanghai kom under shippingmessen og jobbet for rederiet Wilmhelmsen – det var ikke hotellrom å oppdrive, sier hun.

Hegge har lagt ut bilder av blant annet egen leilighet på sin egen blogg, ideastosteal.com 

Tør du dette?
Hegge leier ofte ut hele leiligheten når hun er ute og reiser, eller et rom når hun er hjemme. På dette har hun tjent rundt 2000 dollar siden mars, anslår hun. Hun gjør det uansett ikke bare for penger, mye av motivasjonen ligger i å møte folk.

Men hvordan tør hun å la vilt fremmede komme inn i sitt hjem? Hemmeligheten ligger i at brukerne har profiler der de forteller om seg selv, anbefalinger som gis både av gjest til vert, og motsatt, og ”søknader” om plass. Hegge mener dette gjør henne i stand til å vurdere om hun vil stole på folk.

- De som skriver lite om seg selv ønsker jeg ikke å ha der. Det handler jo om at man stoler på folk, og man trenger ikke svare ja på noe som helst, sier hun.

Hegge forteller at hun låser bort enkelte eiendeler når hun leier ut hele leiligheten, men ikke mye. Hun har ikke opplevd ubehagelige episoder så langt.  

En ulykke av 1,6 millioner
Systemet til Airbnb fungerer slik at reisende sender henvendelser til ledige rom, og eieren har da 24 timer på å svare. Svarprosenten følger den som leier ut videre, sammen med kommentarene fra tidligere besøkende. Betalingen går til Airbnb og holdes til ett døgn etter innsjekking før den utbetales. På samme måte holdes eventuelle depositum av en periode etter utsjekking.

At begge parter kan få negative eller positive kommentarer som følger dem gjør nok at folk anstrenger seg litt ekstra for å oppføre seg. Også gjester kan få problemer i fremtiden hvis de er for vanskelige.

Airbnb har altså fått folk over hele verden til å leie ut sine hjem, som alternativ til hotellrom. De første 1,6 millionene overnattinger gikk ganske knirkefritt, men nylig kom det første ”uhellet”. En person som leide ut leiligheten opplevde at de som leide brøt seg inn i et låst rom og stjal det meste av verdi de kom over, og gjorde skade på leiligheten. Helt risikofritt er det altså ikke, men sjansene for virkelig dårlige opplevelser har så langt vært små.
Les mer om Airbnb og andre tre-åringer som er verdt over 1.000.0000.000 dollar  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.