Stadig flere større varehandelskjeder i USA tilbyr nå sine kunder å sende dem kvittering for kjøp til en e-postadresse eller til et lukket nettsted hvor de kan lastes ned. Selv om enkelte bransjer har tilbudt dette før er det nytt at man kan få tilsendt kvittering på e-post i vanlig detaljhandel innen klær og dagligvare.

Bare i USA estimeres det at 9,6 millioner trær hugges ned hvert år bare for å forsynet behovet for kvitteringer, skriver New York Times. Men det er også andre fordeler for både kunder og butikker.

For kundene er det lettere å finne en gammel kvittering dersom den er arkivert elektronisk. Det hjelper både ved reklamasjoner og innlevering av utlegg og selvangivelse. Elektroniske kvitteringer går heller ikke i oppløsning og falmer ikke over tid.

- Mange butikker ser uansett på mobile betalingsløsninger og da må man uansett ha et system for elektroniske kvitteringer, sier Birame N. Sock, som eier Third Solutions, en tilbyder av e-kvitteringer til NY Times.

Markedsføring
For butikkene betyr e-kvitteringer økte muligheter for markedsføring. For eksempel ved å spørre kunden om de kan bruke e-postadressen til utsending av tilbud i tillegg til kvitteringer.

- Vi vurderer også å legge til bilde av de kjøpte produktene på e-kvitteringene og mulighet for å legge bildene direkte på Facebook, for eksempel, sier Jamie Nordstrom i den amerikanske varehuskjeden Nordstrom.

Men mange forbrukere vegrer seg mot å dele ut e-postadressen sin til varehandelsbransjen i frykt for å drukne i reklame. Derfor har Third Solutions utviklet en løsning for å unngå bruk av e-post for dem som ønsker det. Ved å gjøre kvitteringene tilgjengelig på et lukket nettsted kan butikkene tilby brukerne oversikt over alle sine innkjøp hos kjeden. Dagligvarekjeder kan på denne måten også tilby hjelp til husholdningsbudsjett for sine faste kunder.

Les også: Her betaler Bjerke og Baksaas med mobilen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.