Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Teknologi

Én stor fordel - som også er problemet

Dette nettbrettet har du én eneste grunn til å kjøpe.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Hvorfor skal nettbrett-kjøpere velge noe annet enn Apples Ipad? Det er spørsmålet mange mener at konkurrentene så langt ikke har svart godt nok på. Fujitsu mener de har et svar, og viste nylig frem sitt Stylistic Q550-nettbrett i Norge. Slik lyder argumentet i reklamen:

”800 gram Windows 7 nettbrett - rett inn i bedriftsnettverket uten ekstra integrasjon”

Egentlig en pc
Fujitsu ønsker altså å snakke til fornuften – mens Apple som kjent er flinke til å vekke begjæret i folk. Du skal kjøpe dette nettbrettet fordi det egentlig er en Windows-pc, som dermed kan kjøre alt du ellers har i din Windows-baserte bedrift.

- Bruk av Ipad krever mye integrasjon, sier produktsjef Remy Skogstrand, og nevner blant annet Sharepoint og Flash.

De fleste bedrifter har i dag Windows-maskiner og bedriftssystemer som er bygget for å fungere med Windows-maskiner. Å legge til andre operativsystemer kan føre til komplikasjoner, eller at man ikke kan bruke alle programmer på dem.

- Mye kan løses, men det krever mye integrasjon. Det kan ta fra uker til måneder eller et år, sier Skogstrand.

Han påpeker at det kan være dyrt å støtte flere plattformer. Prøver man Googles Android-platform får man de samme problemene, mener han.

- Den går rett inn uten noe ekstra problematikk. En lett, portabel og sikker klient. Sett den i dockingstasjonen, og du har en nett, fullverdig pc, mener Skogstrand.

Fordel eller ulempe?
Men, det finnes en hake eller to. Det største problemet er det samme som fordelen – denne maskinen kjører Windows 7, med et brukergrensesnitt som selv Microsoft ikke mener er godt egnet for nettbrett. Microsoft jobber for tiden med en egen versjon av Windows 8 for nettbrett, og den bør bli veldig mye bedre enn dagens versjon.

Dagensit.no har prøvd maskinen i et par dager, og fått et førsteinntrykk av hvordan det fungerer. En full test følger trolig siden.

Det som er klart fra starten er at Windows 7 ikke gir noen godfølelse når man skal styre med en berøringsskjerm. Skal man for eksempel skrive noe med skjermtastaturet, legger dette seg litt tilfeldig midt på skjermen, og man må selv trekke det på plass og gjøre det større for å utnytte hele bunnen av skjermen. Dette skjer automatisk i de fleste andre systemer. I tillegg havner tekstbehandlingsprogrammet gjerne delvis under tastaturet. Dermed forsvinner teksten du skriver ganske raskt under tastaturet, så du ikke kan se hva du skriver. Dette burde noen tenkt på.

Skogstrand forteller at han bruker håndskriftsgjenkjenning til notater, og at denne lærer seg din håndskrift og blir stadig bedre. Det har vi ikke fått sjekket ennå, men de første testene ga noen svært merkelige ord som resultat.

Enheten er dessuten utstyrt med en berøringsskjerm, og kan styres med fingertuppene, som Ipad. Men menyene og funksjonene i programmene er så små på skjermen at man i praksis er avhengig av en medfølgende penn for å finne frem. Pennen er ikke integrert i enheten, men kan henges i en mappe.

 

Sprik
Disse forholdene kan Microsoft forhåpentligvis fikse i nettbrett-versjonen av Windows 8, og Fujitsu lover at man enkelt skal kunne oppgradere når dette kommer. Eventuelle kjøpere kan jo satse på at Microsoft treffer blink denne gangen, men de har vel og merke jobbet med tavle-formater i minst ti år, uten å få det til.

Det som er vanskeligere å gjøre noe med er at maskinen oppleves som litt treg, særlig når flere programmer er oppe samtidig. Det skal ikke så mange til for å senke ytelsen betraktelig. Det skyldes nok delvis en relativt svak prosessor, men også at Windows er ganske krevende å dra rundt. Det spørs om Microsoft klarer å ri to hester samtidig og lage et nettbrett-Windows som både gir full Windows-funksjonalitet og er lett nok til å gi god ytelse og lang batterilevetid. Konkurrentenes operativsystemer iOs og Android har en lettere oppgave – de skal bare fungere best mulig for smarttelefoner og nettbrett.

Dyrere, tyngre, tykkere
Prisen starter et stykke over Ipad, med 5.500 kroner for den billigste pakken, med begrenset lagring og uten støtte for 3G-nett. Den dyreste versjonen koster 7.000 kroner, og gir deg blant annet et ekstra batteri, 3G, 64 GB disk, mus og mappe. Til sammenligning koster en IPad uten 3G og med 16 GB lagringsplass 3.890 kroner mens toppmodellen koster 6.500 kroner.

Stylistic Q550 er dessuten langt fra så nett og vakker som en Ipad. Den er mer enn 33 prosent tyngre, og ganske nøyaktig dobbelt så tykk, og følelsen av kontroll når man drar fingeren over skjermen er slett ikke like god. Jeg tror mange vil oppleve at ting tar lengre tid enn med konkurrerende produkter og at man ofte må prøve flere ganger for å gjøre noe. Jeg har vanskelig for å se hvorfor man skal kjøpe dette før man får se om Windows 8 kan rette opp inntrykket. Kjøp heller en Ipad eller et Andoid-brett, og ta med den bærbare pc-en når dette trengs.

Det er betegnende at Fujitsu under presselanseringen måtte svare på om de ”virkelig har tro på dette” – og at svaret var bare et nølende, betinget og begrenset ”ja”.

Spesifikasjoner:

Operativsystem:

Windows 7 Professional 32-bit eller Home premium 32-bit på billigmodellen

Minne

2 GB

Lagring

30 GB-62 GB

Trådløs teknologi

WLAN, GPS, Bluetooth, 3G (ikke for billigversjon)

Prosessor

Intel® Atom™ processor Z670 (1.5 GHz), 512 KB

Skjerm

10,1 tommer (25,7 cm diagonalt), 1280 x 800 punkter

Porter

Sim, USB 2.0, HDMI, DC-in, Audio line out, dockingport for port-replikator og to interne mikrofoner.

Batteritid

Opptil 9 timer med 4 cellersbatteri

Vekt

860 gram med 4 cellersbatteri

Dimensjoner

275x192x16,2 mm

Les test av Ipad: Milevis foran

og Motorola Xoom: Endelig et alternativ

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.