Det er to år siden regjeringen bestemte at frigjorte frekvenser etter slukkingen av det gamle tv-nettet skulle brukes til «moderne telekomtjenester» som i praksis betyr mobilt bredbånd, eller såkalt 4G (LTE). Men ennå har ikke Samferdselsdepartementet gjort seg ferdig med de nødvendige høringsrundene og tekniske utredningene som er nødvendige i forkant av en frekvensauksjon.

– Konsekvensene av politisk sneglefart, er at utbyggingene ikke kan gjennomføres like raskt som planlagt, samt at operatørenes nettverksmoderniseringer blir langt dyrere enn planlangt. Tusenvis av basestasjoner skiftes ut i henhold til inngåtte avtaler, mens vi må tilbake for å aktivere ny teknologi når frekvensene en gang blir tilgengelige, skriver administrerende direktør i Netcom, August Baumann i et leserinnlegg i Nationen i dag.

Han peker på at sommel fra regjeringens side er til hinder for regjeringens egne ambisjoner om å få mobiltjenester ut til hele folket. Siden de aktuelle frekvensene ligger mellom 790 og 862 MHz har de langt bedre geografisk dekning enn dagens frekvenser for mobilt bredbånd.

– Distriktene rammes hardest av myndighetenes tidsbruk. Frekvensene i 800 MHz-båndet har svært gode dekningsegenskaper, og åpner for utbygging av høyhastighets mobilt bredbånd i områder med spredt bebyggelse. I byer og større tettsteder vil mobile bredbåndstjenester kunne tilbys med basis i andre frekvenser (...), mens lavere frekvenser er nødvendig for å gi distriktene det samme tilbudet, skriver Baumann i sin kronikk.

For komplisert til hast
Samferdselsdepartementet innrømmer å ha brukt langt mer tid på denne auksjonen enn de første fristene antydet. Men de mener det er viktigere å være grundig enn raske.

– Denne saken er kompleks av flere årsaker. Det er mange aktører med individuelle ønsker å ta hensyn til, og det er mange kompliserte tekniske utfordringer å utrede. Dersom forarbeidet ikke gjøres grundig kan hele auksjonen i verste fall bli bortkastet, sier seniorrådgiver Jarl Fjerdingby i Samferdselsdepartementet.

Han nevner blant annet utfordringer hvor telekomtjenester og RiksTVs sendinger kan forstyrre hverandre siden de har tilgrensende frekvenser. Det er også internasjonale problemstillinger knyttet til at vårt naboland Russland bruker disse frekvensene til andre radiotjenester, som har krav på beskyttelse, og som derfor vil kreve frekvenskoordinering i grenseområdene.

– Vi må også bestemme hvordan vi skal dele inn frekvensblokkene. Det vil antakelig bli enten seks eller tre blokker som tildeles, men dette er ikke endelig avgjort, sier Fjerdingby.

Samferdselsdepartementet åpner for at de vil kunne holde enda en ny høringsrunde med kort frist når alle problemstillingene er avklart, fortrinnsvis i forbindelse med kunngjøring av auksjonsinvitasjonen.

Vil vite hva som gjelder
Telenor er en av aktørene som har meldt seg interessert i en konsesjon på frekvenser i 800 MHz-båndet. De deler Netcom-sjefens bekymring for behandlingstiden.

– Vi synes også dette tar lang tid, selv om vi også er klare over kompleksiteten. Vi er straks ferdige med å modernisere hele vårt mobilnett i Norge og forberede dette for 4G. Da er det klart at vi gjerne vil vite hvilke frekvenser som skal brukes. Uten disse frekvensene kan man ikke tilby mobilt bredbånd i distrikts-Norge med god hastighet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Han mener likevel at tid ikke er det eneste viktige.

– For oss er det også viktig at frekvenser blir tildelt aktører som ikke bare har penger til å by i en auksjon, men som også har ressurser til å gjennomføre en utbygging i etterkant. Vi mener at vi trenger minst en tredel av de aktuelle frekvensene og venter heller en måned ekstra om det betyr at vi får det vi trenger, sier Amundsen.

Les også: Lover tidenes raskeste sommer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.