Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Samarbeidet mellom Nokia og Microsoft vil gi Windows Phone et kraftig løft, mener Gartner. På bildet, Stephen Elop i Nokia og Steve Ballmer i Microsoft. Jeff Gilbert
Samarbeidet mellom Nokia og Microsoft vil gi Windows Phone et kraftig løft, mener Gartner. På bildet, Stephen Elop i Nokia og Steve Ballmer i Microsoft. Jeff Gilbert les mer

Teknologi

Apple vil tape for Microsoft

Gartner mener Nokia-samarbeidet vil "turbolade" Windows Phone de neste årene, og at teleoperatørene vil hjelpe Nokia frem.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Apple iOS, som brukes på iPhone er i dag, den nest største mobilplattformen, kun slått av Googles Android-system, som brukes på telefoner av mange ulike merker.

Men nå kan Apples posisjon være truet. «»

Ifølge analyseselskapet Gartner vil Microsoft Windows Phone i 2013 være den tredje største mobilplattformen i verden, etter Googles Android og Apples iOS – og foran RIM (Blackberry). Men allerede i 2014 vil Microsoft ha passert iOS og dermed være den nest største mobilplattformen.

- Vi regner med at samarbeidet med Nokia nærmest kommer til å «turbolade» Windows Phone, sa Leif-Olof Wallin i Gartner under Mobile Trender-seminaret som ble arrangert av fagbladene PC World og IT-bransjen nylig.

  Wallin viste til at det har skjedd veldig mye og dramatiske ting innenfor mobilplattformer de siste årene, og la spesielt stor vekt på det at Nokia nå kutter ut Symbian og går over til Microsoft Windows Phone som sin hovedplattform. I en fersk analyse spår Gartner at Symbian vil være nesten helt borte om et par år.

Vil bli hjulpet frem av teleoperatørene
En av de viktigste grunnene til at Microsoft vil ha suksess med sin mobilplattform, er ifølge Wallin at Nokia har en veldig god forsyningskjede ("supply chain"). I tillegg tror han mobiloperatører som Telenor og Netcom vil ha sansen for Nokia/Microsoft-samarbeidet, og dermed bidra til at disse får suksess. Det kan for eksempel skje ved at teleoperatørene promoterer Nokia/Windows-telefonene spesielt, og/eller selger dem med subsidier.

Mobiloperatørene liker ifølge Wallin ikke Apples modell, hvor de ofte er nødt til å gi fra seg en større andel av inntektene enn hva som er tilfelle med andre mobilmerker. Når det gjelder Android-telefoner vet ikke operatørene alltid helt hva Googles strategi er, samtidig som det kan være et problem for operatørene at Google vet mer om mobilkundene enn det operatørene selv gjør.

Nokia og Microsofts modell passer imidlertid som hånd i hanske med teleoperatørenes strategi.

 

Android vil forbli størst
Android vil fortsette å være den største mobilplattformen de neste årene, men den bratte veksten vi har sett til nå vil avta allerede neste år, for så å flate ut og så gå litt ned etter 2013.

Apple vil fortsatt øke salget sitt av smarttelefoner, men ikke i samme takt som markedet vokser. Dermed vil Apples mobilplattform tape markedsandel til fordel for Windows Phone, skal vi tro Gartners analyse.

August-tall fra Nielsen viser at 56 prosent av alle som nylig hadde kjøpt mobiltelefon benyttet en telefon basert på Android. Tallet for Apple iOS var 28 prosent, mens Blackberry lå på tredje plass med 9 prosent.

Les også:
- Nokias omsetning faller videre
- Pc-kraft i mobilen

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.