Stoppeklokken teller nå 15 tusendels sekunder fra en ordre legges inn hos DnB Nor til den er registrert i ordeboka. Det er en dramatisk forbedring for alle som trenger lynraske handler.

- Første gang vi testet systemet rundt 2007 tok det 1000 millisekunder, sier aksjesjef i DnB Nor Paal Karstensen.

Handelen går altså 67 ganger raskere nå enn for fem år siden. DnB Nor har gjort mye for å få ned forsinkelsene i sine nett, men lite tyder på at finansbransjen er ferdig med dette kappløpet. Hastigheten skal videre opp, men nå stanger man mot fysiske lover.

- Begrensningene på lysets hastighet er i ferd med å bli irriterende, sier Andrew Bach, sjef for nettverktjenester ved NYSE Euronext, ifølge Newscientist.com.

Rådyre millisekunder
Du har kanskje blitt fortalt at dine internettsignaler reiser med lysets hastighet? Men de glemte kanskje å fortelle hvilken lyshastighet det er snakk om? Selv med nye lynraske fiberkabler når dine signaler egentlig bare rundt to tredjedeler av lysets makshastighet.

For en del bruk er det avgjørende at ting skjer omtrent samtidig, mens kapasiteten er mindre viktig. Det gjelder for eksempel fjernarbeid på en pc, robothandel, spill og bredbåndstelefoni. En mobillinje kan noen steder være rask, men en del ganger må man vente tre-fire tiendedeler på at data kommer frem. Da kan bredbåndstelefoni bli en frustrerende affære, fordi begge snakker i munnen på hverandre.

Over lange avstander blir dette en merkbar forsinkelse, og for å kutte inn på transporttiden over Atlanterhavet planlegger man nå å bygge en ny spesialkabel mellom London og New York. Målet er å kutte seks tusendels sekund av reisetiden, og for dette er man villige til å investere hele 300 millioner dollar.

Leier "hybel" på børsen
Kampen for raske handler har ført til store endringer, også på Oslo børs.

- Fokus på forsinkelse er en av hovedgrunnene til at vi byttet handelssystem, og kommer til å bytte igjen, sier kommunikasjonssjef Guro Steine.

Hun har ikke hørt om de nye lynraske kablene, men viser til en annen mulighet for å vinne tid. Mange meglerhus kjøper seg serverplass rett ved siden av børsenes handelssystemer for å minimere transportforsinkelsen.

Det er nok ikke helt tilfeldig at DnB Nors systemer befinner seg i London, der Oslo børs har sin partner.

- Alt er relativt. Våre servere er i London, men ikke i lokalene til London Stock Exchange, forteller Karstensen.

Viktig for roboter
Raske handler er et viktig konkurransefortrinn for finansmarkedene, men ifølge Karstensen er det ikke alle som vil merke forsinkelsene.

- For passive ordre har det ikke så mye å si, men for aggressive ordre kan det gjøre en forskjell i forhold til at noen er før deg, sier han.

Han viser blant annet til at hurtighet er viktig når man prøver å finne best mulig pris og volum på samme aksje på tvers av flere børser.

Også for privatbruk
Å spare noen tusendeler kan virke fjernt fra vanlige folks liv, men forsinkelse på nett er mer aktuelt enn man skulle tro.

- Forsinkelse betyr veldig mye for alt som er interaktivt, som spill eller bredbåndstelefoni, sier Gisle Hannemyr, universitetslektor ved Univeritetet i Oslo.

Han forteller at båndbredde er viktigst ved vanlig nettsurfing, men at forsinkelse er avgjørende på andre områder.

Snikskyttere på auksjon
Ett av bruksområdene er ”Ebay snikskyting”, et tema Hannemyr faktisk har skrevet en instruksjonsartikkel om. For å en god pris på Ebay er det nemlig lurest å vente med å legge inn bud så lenge som mulig, og så prikke inn høyeste bud i siste millisekund før auksjonen stenger, mener Hannemyr.

Noen sitter og passer på med stoppeklokker, andre sikrer seg blinkskudd ved å leie en digital snikskytter.

- Det finnes kommersielle tjenester som har servere like ved Ebay og dermed lav forsinkelse, der du kan bestille bud i siste liten, sier Hannemyr.

Slik får de opp farten
NYSEs nettverkssjef Bach fortalte om sin irritasjon over tregt lys på en konferanse i Sveits, landet der forskere ved CERN nylig hevdet å ha målt partikkelhastigheter som gjorde det man har trodd var umulig – å bryte lysets hastighet. Om denne mulige oppdagelsen noen gang vil hjelpe robothandelen er høyst usikkert, så i mellomtiden bygger man altså nye kabler for kutte reisetiden fra dør til dør over Atlanterhavet.

De nye rådyre transatlantiske kablene skal få fart på lyset, men det er ikke snakk om å bryte lysets toppfart. Poenget med den nye kabelen er at lyshastigheten ikke er konstant – det avhenger av hva slags medium det reiser gjennom. Hastigheten er rask gjennom luft og vakuum, men går ned jo tettere materiale den må gjennom. I fiberkabler er lysets hastighet redusert til omtrent to tredjedeler av hastigheten i vakuum – og derfor planlegger man nå kabler som er hule – der lyset faktisk går gjennom vakuum. Handelstiden skal ned fra 65 tusendels sekunder til under 60. For dette vil man altså betale 50 millioner dollar per tusendel spart.

Les også:
- Anbefaler butikkene ikke å ta inn Android-telefoner

<b>Sosiale medier overtar for telefonprat og sms</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.