Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Kurt Lekanger
Kurt Lekanger les mer

Teknologi

Apple TV – mer enn bare filmleie

Apple lanserte i høst filmleie i Norge. Med en bitteliten Apple TV-boks ved siden av tv-en har du en av de mest elegante filmleieløsningene vi har testet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Tidligere har man vært nødt til å ha amerikansk iTunes-konto for å kunne leie eller kjøpe filmer fra Apples iTunes-tjeneste. I høst ble imidlertid filmleie lansert også her i Norge, og litt senere ble også Apple TV tilgjengelig via den norske Apple Store-butikken.

Les også: Apple vil tape for Microsoft

Selv om Apple TV ikke koster mer enn 849 kroner, kan den gjøre veldig mye mer enn bare å la deg leie filmer. Den kobler sammen alle Apple-dingsene dine på en usedvanlig elegant måte. Du kan for eksempel bruke Apple TV til å streame musikk, bilder og video fra iTunes på pc-en eller Mac-en din, til å sende YouTube-videoer fra iPad-en til tv-en, eller til å vise frem de siste bildene du har tatt med iPhone-en på tv-en.

Enkel og minimalistisk
Det som skiller Apple TV fra andre mediesenterløsninger vi har testet, er hvor enkel den er å bruke. Selve enheten har faktisk ikke en eneste knapp, og den lille fjernkontrollen har kun to knapper i tillegg til betjeningshjulet.

  Apple TV er så liten (9,8 x 9,8 cm), at det ikke er noe problem å finne et sted å gjøre av den. Siden den ikke har noen vifte, er den også helt lydløs. Du kobler den til tv-en via en vanlig HDMI-kabel, og ønsker du skikkelig surroundlyd og ikke har en hjemmekinoforsterker med HDMI-innganger kobler du den til hjemmekinoforsterkeren med en optisk kabel. Så må du få den på nett, enten med en nettverkskabel, eller trådløst. Vi testet med trådløst nettverk, og leie av HD-filmer (720p) fungerte helt utmerket på undertegnedes 12/1 Mbps ADSL-linje. Du må ha minimum 6 Mbps nedlastingshastighet for å være sikker på å kunne spille av HD-filmer uten problemer.

Enkelt å leie
Når du har logget deg på med Apple ID-en din, får du opp en enkel meny hvor du kan velge mellom Filmer, Internett og Datamaskiner. Under filmer har du hurtigvalg for de mest populære filmene, for å bla i ulike filmsjangre og for å søke etter film. Det er også et valg for filmtrailere til filmer som går på kino nå. Under Internett får du tilgang til YouTube og andre filmtjenester på nett, samt internett-radio. Under Datamaskiner finner du datamaskiner i nettverket som har iTunes installert og deling av iTunes-innhold skrudd på. I denne testen skal vi fokusere på filmleie.

  Det koster typisk 29-49 kroner å leie en film, og da har du 48 timer på deg til å se ferdig filmen. Etter at du har trykket knappen for å leie trenger du ikke å begynne å se filmen med en gang, du kan vente inntil 30 dager før du begynner. Du kan også se filmen flere ganger i løpet av de 48 timene du har på deg fra du har trykket Play første gang.

Ettersom fjernkontrollen ikke har tastatur, er det litt tidkrevende når du skal taste inn tekst – for eksempel for å søke etter en bestemt film. Her har Apple noe å lære av D-Links Boxee Box-mediesenter, som har en like enkel fjernkontroll – men med et praktisk alfanumerisk miniatyrtastatur på baksiden. Søkefunksjonen på Apple TV er imidlertid såpass smart at den viser deg søkeresultatene etter hvert som du taster inn de første bokstavene i filmtittelen.

God kvalitet
Vi er ikke sikre på hvor mange filmer som ligger i biblioteket, men utvalget virker ganske bra. Norske filmer må du imidlertid se langt etter, i hvert fall foreløpig.

De fleste av filmene er tilgjengelig i HD-kvalitet, men det er 720p det er snakk om. Apple TV støtter ikke HD i beste kvalitet, det vil si 1080p. Bildekvaliteten var likevel ganske god, selv om det hendte en sjelden gang at bildet hakket litt. Lydkvaliteten var utmerket.

Ett minus foreløpig, er at det kun er noen veldig få filmer som har norsk teksting. Apples pr-byrå hadde ikke fått noen oversikt over når flere filmer blir tekstet til norsk. Men filmleietjenesten er forholdsvis ny i Norge, og vi vil tro norsk teksting er noe som kommer etter hvert.

Vi savner også tv-serier, det er noe du har tilgang til med en amerikansk iTunes-konto – men som foreløpig ikke finnes i norske iTunes Store.

Smart løsning
Filmleie er som vi var inne på innledningsvis bare én av mulighetene i Apple TV. Har du en iPad eller en iPhone, kan du ved hjelp av AirPlay-funksjonen sende filmer, bilder og musikk til Apple TV. Sitter du for eksempel i sofaen med noen venner og plutselig kommer over en morsom video på YouTube, kan du med et par tastetrykk sende videoen til Apple TV for å vise den på tv-en din. Eller du kan kjøre et lysbildeshow med bildene fra den siste ferieturen.

  Du trenger ikke en gang å skru på Apple TV først. Så snart du velger avspilling på Apple TV, våkner den fra dvalemodus og bildet vises på skjermen i løpet av sekunder.

Installerer du Apples fjernkontroll-app, kan du bruke en iPhone eller iPad i stedet for den vanlige Apple TV-fjernkontrollen. Da får du også tilgang til musikk, bilder og video som ligger på Mac-en din eller på en Windows-pc med iTunes, og kan med noen få trykk på skjermen vise dette på tv-en.

Bruker du filmleietjenesten på en iPad eller via iTunes på pc-en eller Mac-en, kan du også kjøpe filmer. Det var ikke mulig å gjøre dette direkte på Apple TV, noe som antagelig har å gjøre med at denne ikke har innebygget lagringsplass – kun minne som brukes til "bufring" av filmen du ser på. Du kan imidlertid kjøpe en film i iTunes på for eksempel iPad, og så bruke AirPlay-funksjonen til å vise filmen på tv-en via Apple TV. Når det gjelder filmleie på iPad, støtte vi imidlertid på ett ganske stort problem: Filmen vi prøvde å leie ble liggende under "Downloads" med beskjeden "Waiting" - i flere timer, og vi fikk ikke avbrutt nedlastingen. Vi fikk dermed aldri sett denne filmen, til tross for at Apple trakk penger fra iTunes-kontoen. Men filmleie direkte på Apple TV fungerte som sagt problemfritt.

Konklusjon
Apple TV er ikke verdens mest avanserte mediesenter, men det er utvilsomt det mest elegante og brukervennlige.

Vil du ha mulighet til å leie filmer direkte på tv-en din, og ikke har en HD-mottaker fra kabelselskapet med filmleie, da er Apple TV den beste løsningen vi har vært borti. Og har du en iPad eller iPhone, er Apple TV et fantastisk bra "tilbehør" som ikke koster skjorta.

Apple TV

Pris: kr 849,- inkl. mva.Karakter
Pluss

Minus

 

Enkel å bruke
Binder sammen alle Apple-enhetene dine
Liten og lydløs
Raskt og enkelt å leie film


Få filmer med norsk tekst
Mangler norske filmer i biblioteket.


Les også: Gjør TV-en smartere

Tekno Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.