Halvparten av all industrispionasje og tyveri av informasjon i bedrifter begås av ansatte og andre innsidere. Innsidere er alle personer som har autorisert tilgang til informasjonen direkte eller indirekte.

- Mange innsidere er uvitende om sin rolle. Spionen kan også være noen med en relasjon til innsideren, sier sikkerhetsrådgiver Ronald Barø i Politiets Sikkerhetstjeneste.

Mørketall
Ifølge tall fra næringsorganisasjonen Virke stjeles informasjon for 1,2 milliarder kroner av norske innsidere hvert år. Næringslivets Sikkerhetsråds Mørketallsundersøkelse for 2011 sier at hver tredje bedrift opplever tyveri av informasjon, men at bare én prosent av tilfellene blir anmeldt. Halvparten av alle tyveri og spionasje blir begått av ansatte og innleide konsulenter. Videre har bare hver tredje bedrift opplæring i sikkerhet og oppfølging av sikkerhetskulturen i selskapet, og de tiltak som blir iverksatt har svært sjelden en risikoanalyse i forkant.

- Hadde flere bedriftsledere og sikkerhetsansvarlige visst om Mørketallsundersøkelsen ville nok flere av dem sovet dårlig om natten også, sier Barø.

Les også: PST: Så å si umulig å oppklare dataspionasje

Alle er ofre, alle er skurker
Politiets Sikkerhetstjeneste mener at en stor utfordring med innsiderkriminalitet er at den ikke har noen klar avgrensning.

- Alle typer bedrifter rammes av innsiderspionasje, og det er ingen typisk demografisk gruppe som begår ugjerningene, sier Barø.

Det som avgjør hvem som blir en utro tjener i en bedrift er ofte helt konkrete hendelser. Men først må en del premisser være på plass.

- Den som skal bli spion for noen andre eller selge bedriftshemmeligheter må først ha mulighet og adgang. Dernest trengs et motiv, for eksempel hevn. Personen må også ha evnen til å overvinne hemninger mot å begå kriminelle handlinger, sier Barø.

Selv om alle disse premissene er på plass, er det vanligvis konkrete hendelser som vipper den ansatte over grensen.

- Vi snakker ofte om den utløsende triggeren. Det kan være at man blir forbigått i en forfremmelse eller at man ikke føler at man blir respektert og sett av sjefen, sier Barø.

80 prosent viser tegn
Heldigvis finnes det tegn man kan se etter i misfornøyde ansatte. En undersøkelse gjennomført av det amerikanske Forsvarsdepartementet viser at det nesten alltid er fellestrekk blant de som blir tatt.

Ansatte som skal begå kriminelle handlinger mot sin arbeidsgiver planlegger det nesten alltid i forveien, og derfor endres også adferden deres i forkant av handlingene. Vanligvis kommer dette i kjølvannet av en negativ opplevelse på arbeidsplassen.

- Undersøkelsen viser også at de fleste gir opp eventuelle planer dersom de tror noen følger med på dem. Derfor er det en god investering å følge opp de som bryter med sin vanlige oppførsel og spørre dem om alt går bra, for eksempel, sier Barø.

- Det er vanskelig for en ledelse å finne en god middelvei mellom for mye og for lite overvåkning. Dessverre er det også slik at de kvalitetene vi ønsker oss mest av de ansatte, sånn som høy utdannelse og at de er selvgående, også er de kvalitetene som gjør folk til gode spioner, avslutter Barø.

Les også:
PST: Så å si umulig å oppklare dataspionasje
Advarer mot å ta med mobilen til utlandet
Norsk næringsliv tar smarttelefon-sjansen utenlands

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.